Annons
X
Annons
X

Kaffeflicka och askänka bland nyaste orden

Askänka, kaffeflicka och stupstockspolitik. Där är några av nyorden som kreerats eller blivit vanligare under 2010 och som presenteras i Språkrådets årliga lista.

Och från och med nu kan man också
bjästa om man är så lagd: det vill säga ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret.

[object Object]
Ett askmoln som satte flera spår i svenska språket, vulkanutbrottet på Island. Foto: AP

Det är händelserna i mars 2009 i Bjästa utanför Örnsköldsvik som nu fastnat så pass i svenskens medvetande att ett eget verb skapats. Det som hände då var att en 14-årig flicka våldtogs men det var förövaren som fick sympati och stöd medan flickan tvingades flytta från orten.

Språkrådet presenterade idag sin lista över nya ord, eller ord som ökat frekvent i användning, under 2010. Som man kan vänta är många ord konstruktioner som har med internet och sociala medier att göra. Man kan till exempel hålla bloppis, alltså sälja saker man tröttnat på via sin blogg. Facebooka, spotifiera och wikiläcka är andra sådana.

Kaffeflicka är numera, efter boken om kungen, en ung kvinna som bjudits in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag, enligt Språkrådets definition.

Annons
X

Flera nya ord härrör från vulkanutbrottet på Island, som askbränd, askstoppad och vulkanresa. Händelsen lämnade också askänkor och vulkanänklingar efter sig.

Annons
Annons
X

Ett askmoln som satte flera spår i svenska språket, vulkanutbrottet på Island.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X