Hela denna artikel är en annons

Kaffedryckerna du måste testa – guide

Foto: Petrus Iggström

Vad är egentligen skillnaden mellan en caffè macchiato och en cortado? Här är guiden till fem klassiska kaffedrycker med espressobas.

Kaffevärlden är enorm och på senare år har det blivit svårare att skilja på olika kaffedrycker. Även i Sverige har allt fler upptäckt nya kaffedrycker och frångått det klassiska bryggkaffet. Några som försvenskat den italienska espresso-traditionen är Arvid Nordquist som, med sina tre olika espressovarianter, satsar på hållbarhet och 100 procent arabicabönor. Just kaffedrycker med espressobas går att variera i mängder. Här är sex drycker för dig som vill vidga dina vyer och testa något nytt i decembermörkret. Kanske hittar du en ny favorit?

Läs om ännu fler kaffedrycker här!Extern länk

1. Caffè Macchiato

Det som skiljer macchiaton från espresson är att den förstnämnda har en mindre mängd skummad mjölk på toppen. Detta gör macchiaton till den mest intensiva av alla espressodrycker med mjölk.

Proportioner: 1/1 espresso + en klick skummad mjölk

2. Cappuccino

Många italienare håller fast vid att cappuccino traditionellt sett är en frukostdryck som endast får drickas på förmiddagen fram till klockan 11. Färre har anammat traditionen i länder utanför Italien, Sverige inkluderat. Mjölkskummet ska vara tätt, krämigt och utan synliga bubblor.

Proportioner: 1/3 espresso + 2/3 skummad mjölk

3. Cortado

Cortado är spanska för ”att förkorta” och syftar på mängden mjölk som är liten jämfört med många andra mjölkbaserade kaffedrycker. Resultatet landar någonstans mellan en caffè macchiato och en cappuccino.

Proportioner: 1/2 espresso + 1/2 skummad mjölk

4. Caffè Latte

Nej, caffè latte är inte samma sak som fransmännens café au lait. Den senare görs med bryggkaffe och betyder kort och gott ”kaffe med mjölk”. Caffè latte innehåller mer mjölk än en cappuccino och serveras i glas.

Proportioner: 1/5 espresso + 3/5 varm mjölk + 1/5 mjölkskum

5. Caffè Americano

Denna ”amerikanska” kaffedryck är mest lik vårt bryggkaffe. Caffè Americano är en svart kopp kaffe född i Italien och Frankrike under andra världskriget, när amerikanska soldater spädde ut sin espresso med varmt vatten. Drycken följde med hem till USA och resten är historia.

Recept: 1/2 espresso + 1/2 varmt vatten

Läs mer om Arvid Nordquists espresso!Extern länk
Annons
Annons
Annons