Annons

Kaffe skyddar mot hudcancer

Kaffe kan minska risken för hudsjukdomen malignt melanom. Ju mer man dricker, desto starkare tycks skyddseffekten bli.

SvD, TT
Publicerad
Foto: TT

Över 49 000 svenskar drabbas varje år av hudcancer. Tidigare studier har visat att kaffe har en skyddande effekt mot mindre farligare varianter, som basalcellscancer. Om samma sak gäller för den allvarligaste formen, malignt melanom, har dock varit oklart. Varje år insjuknar cirka 3 300 svenskar i denna sjukdom, varav många dör.

För att ta reda på mer utgick forskare vid National Cancer Institute från en befolkningsstudie där knappt 450 000 ljushyade amerikaner fick ange sin kaffekonsumtion. Deltagarna följdes sedan upp under i snitt tio år.

**Det visade sig **att det fanns en omvänt förhållande mellan mängden kaffe och risken att drabbas av malignt melanom. De som drack minst fyra koppar kaffe varje dag löpte 20 procent mindre risk att drabbas, jämfört med personerna som drack minst kaffe.

Annons

Det fanns också tecken på ett dosförhållande, det vill säga att skyddseffekten ökade ju mer kaffeintaget ökade.

**Men sambandet **var endast statistiskt säkerställt för kaffe som innehöll koffein och för malignt melanom, inte för melanoma in situ, som är ett förstadium till malignt melanom.

– Jag tycker att detta är en väldigt välgjord och intressant studie. Dessutom finns det biologiska studier som underbygger resultaten så det här är väldigt spännande, säger Johan Hansson, professor i onkologi vid Karolinska Institutet, till SVT.

Resultatet presenteras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

TT-SvD

Annons
Annons
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons