Kaffe kan skydda mot cancer

De som dricker flera koppar kaffe per dag minskar risken att dö av strupcancer. Det visar en ny stor forskningsstudie.

Under strecket
SvD
Publicerad
Fyra till sex koppar kaffe per dag kan förhindra cancer i mun och svalg.

Fyra till sex koppar kaffe per dag kan förhindra cancer i mun och svalg.

Foto: COLORBOX
Annons
Fyra till sex koppar kaffe per dag kan förhindra cancer i mun och svalg.

Fyra till sex koppar kaffe per dag kan förhindra cancer i mun och svalg.

Foto: COLORBOX
Fyra till sex koppar kaffe per dag kan förhindra cancer i mun och svalg. Foto: COLORBOX

Studien, som följde mer än 968 000 äldre män och kvinnor under 20 års tid, visar att de som drack fyra koppar kaffe eller mer per dag halverade risken att dö av cancer i mun och övre hals.

– Vi ville titta på sambandet mellan kaffedrickande och cancer i munhålan då det finns en handfull studier som visar att kaffet tycks minska risken, säger Janet Hildebrand, som ledde forskningen,
till tidningen AARP.

Cancer i munhålan och övre hals kopplas ofta till rökning och alkoholkonsumtion. I ett tidigt skede är sjukdomen mycket behandlingsbar, men enligt forskare söker 60 procent av patienterna läkarhjälp först när deras cancer har avancerat och oddsen för långsiktig överlevnad i hög grad försämrats.

Män har enligt tidigare studier mer än dubbelt så stor risk som kvinnor att utveckla och dö av cancer i mun och svalg.

Annons
Annons

De 968 000 försökspersonerna i den stora studien hade en medelålder på 57 år och var cancerfria när studien började 1982. Under 20 års tid fick personerna i studien föra dagbok över vad de åt och drack. 868 av deltagarna dog under studien i mun– eller strupcancer.

Studien, som redovisas i American Journal of Epidemiology, visar att de som drack fyra till sex koppar kaffe minskade risken att dö av cancer i mun eller svalg med 49 procent. Ett liknande samband sågs med de som drack koffeinfritt kaffe, men ingen koppling sågs med tedrickande.

Forskarna betonar dock att de bara studerat de som dött av sjukdomen, och inte hur många som fått diagnosen totalt. Det innebär att forskarna inte kan avgöra om vissa personer kan ha överlevt cancern på grund av förbättrad behandling eller en tidig diagnos av sjukdomen, snarare än deras kaffekonsumtion.

Tidigare forskning stöder dock slutsatsen att kaffe minskar risken för att utveckla cancer i munnen eller övre halsen. Cancerfonden redovisade 2010 en studie, byggd på nio tidigare studier, som visade att kaffedrickande minskade risken att utveckla cancer i mun eller svalg med 39 procent.

Varför kaffe kan motverka cancer har dock forskare inte lyckats fastslå fult ut. Studier gjorde på försöksdjur visar dock att två föreningar i kaffe, cafestol och kahweol, skyddar DNA-et från vissa skador.

– Vi behöver laboratoriestudier på faktiska celler och vävnader från munhålecancer för att verkligen kunna förstå exakt hur kaffet bidrar för att skydda mot cancer, säger Janet Hildebrand på American Cancer Society.

svd.se

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons