Annons
X
Annons
X

Kaféer, lobbyer och kyrkor – laptopfolkets nya ”kontor”

ARBETSPLATS. Kaféer och hotellounger ger arbetsro och miljöombyte till både frilansare och anställda på rymmen från kontorslandskapen. Det vandrande laptopfolket har mer att ge än kronorna de betalar för kaffet, inser näringsidkare och andra.

[object Object]
Juana Sey. Säljare av möbler och belysning för &Tradition. Jobbar från: Il Caffè, Södermannagatan 23. – Jag är den enda i Sverige på företaget och jobbar hemma. Men jag behöver komma hemifrån för att få något gjort, annars börjar jag städa, diska, och tvätta kläder i stället. Jag kommer hit för att effektivt och koncentrerat svara på alla mejl och ta initiativ till nya grejer. Här är jag två dagar i veckan ungefär. Jag känner många som kommer hit och det gör att det kanske blir lite ineffektivt ibland. Men eftersom jag inte har några kollegor behöver jag prata på dagarna, annars blir jag galen. Foto: DAN HANSSON

Scandics hotell Anglais och Grand Central har lobbyer där det är populärt att sitta och jobba. Där finns tillgång till gratis wifi och kaffe att köpa.

– Det ska kännas välkomnande och helt okej att komma in i hotellobbyn även om man inte bor på hotellet. Att folk sitter och jobbar ger en levande lobby. Vi tror också att man upplever Scandic och det vi står för om man är där, säger Karin Hellgren, pr- och kommunikationsansvarig vid Scandic Sverige, som själv ofta sitter i lobbyn och jobbar för att få inspiration eller för att kunna fokusera bättre.

I Ekensbergskyrkan i Solna är ljusen tända och kaffetermosarna fyllda i vardagsrummet på torsdagsförmiddagar. Då bjuder man in till öppen arbetsgemenskap och folk är välkomna att sitta och jobba och sedan äta medhavd matlåda tillsammans.

Annons
X

– Vi har pratat om olika sätt att skapa mötesplatser. När vi hörde flera enmansföretagare berätta om hur ensamt det kan vara såg vi det här behovet. Det är ingen religiös touche på det, men det blir en plats för samtal och då kan sådana frågor komma upp, säger Lars-Göran Olsson, pastor i Solna-Sundbybergs missionsförsamling.

Genom att sitta på det här sättet får man hela tiden impulser utifrån.
Elin Olsson, Coffice.

Arkitektkontoret Combine driver sedan tre år Coffice på Tjärhovsgatan i Stockholm. Det är en kombinerad kaffebar och arbetsklubb där man kan sitta och jobba i kafémiljö och ha tillgång till skrivare med mera. Arkitektkontoret är inrymt bakom kaffebaren.

– När man sitter i ett och samma företag i många år ser man till slut inte sig själv utifrån. Det blir en introvert situation. Genom att sitta på det här sättet får man hela tiden impulser utifrån, säger Elin Olsson, arkitekt på Combine och en av initiativtagarna till Coffice.

Tidigare har det kostat 700 kronor i månaden att vara med i arbetsklubben på Coffice, men under hösten är det gratis att sitta där eftersom de ska göra om konceptet lite. I vår kommer de att satsa på en kafémiljö som andas mer kontor och har bättre ergonomi.

Till de lyckade delarna som de vill behålla hör en workshop som kallas Big boss, ett initiativ från en av medlemmarna. Frilansare utan arbetskamrater får under en timme vara ”big boss” och låna andra i arbetsklubben som temporära medarbetare och ta hjälp med något projekt.

–Big boss får inte bestämma vilka som ska komma utan de som är intresserade dyker upp. Det är folk med olika yrken och en uppsjö av kompetenser och ingångar. Den delen är en succé, säger Elin Olsson.

Combine arbetar inte med att utforma kontorsmiljöer utan främst med landskapsplanering och stadsplanering, men Coffice är ändå en stor inspirationskälla.

– Vi brukar säga att arkitektur är 99 procent psykologi, det handlar om det mänskliga mötet, säger Elin Olsson.

Kafferosteriet Johan & Nyström har öppnat ett kombinerat showroom för kaffemaskiner och öppen arbetsplats på Hantverkargatan. För 70 kronor i timmen får man en arbetsplats, kaffe som man kan mala och brygga själv samt tillgång till kontorsutrustning.

– Om vi ändå ska sälja kaffe till företag så är det ett bra dragplåster att folk som jobbar kommer hit och smakar på det goda kaffet. Det blir ett trevligare utrymme här med lite folk och lite flöde, säger Sara Hjälmås som är butiksansvarig på Johan & Nyström at work.

Linda Tufvasson är creative director på arkitektkontoret Codesign och har i sitt jobb mätt beläggningen på kontor. I snitt är den 35 procent, resten av platserna står tomma. Den siffran gjorde henne nyfiken på att studera beteenden i de offentliga miljöer som många tar sin tillflykt till.

– En av orsakerna att många söker andra arbetsplatser är nog att vi i dag möts för mycket i kontorslandskapen. Det finns inte längre en lugn plats, allt är samverkande och integration. Undersökningar visar att vi i snitt är i behov av 50 procents koncentrationsarbete per dag. Om det händer tolv gånger per dag att någon kommer och knackar en på axeln och vill prata så tar det varje gång tio minuter att komma i stämning för att fortsätta jobba där man var, säger Linda Tufvasson.

När hon under tre veckor gick runt på kaféer och hotellobbyer och iakttog folk som satt och jobbade noterade hon att människor var mer privata, mötena mer avslappnade och det var mer skratt än vad det brukar vara i traditionella möten i konferensrum med whiteboard.

Annons
Annons
X

Juana Sey. Säljare av möbler och belysning för &Tradition. Jobbar från: Il Caffè, Södermannagatan 23. – Jag är den enda i Sverige på företaget och jobbar hemma. Men jag behöver komma hemifrån för att få något gjort, annars börjar jag städa, diska, och tvätta kläder i stället. Jag kommer hit för att effektivt och koncentrerat svara på alla mejl och ta initiativ till nya grejer. Här är jag två dagar i veckan ungefär. Jag känner många som kommer hit och det gör att det kanske blir lite ineffektivt ibland. Men eftersom jag inte har några kollegor behöver jag prata på dagarna, annars blir jag galen.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 5

Christer Wallin och Magnus Gustafson. It-konsulter. Jobbar från: Scandic Anglais vid Stureplan. I lobbyn är det gratis wifi och det finns kaffe att köpa. Christer: – Vårt företag har huvudkontor i Jönköping och vi i Stockholm jobbar antingen hos kund eller hemma. Idag har vi lite internutbildning och därför sitter vi här. Magnus: – Jag sitter här ibland för att komma hemifrån och se lite folk. Miljöombyte betyder mycket. Jag får rätt mycket gjort här.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 5

Jannika Häggström. Vissångerska och kulturarbetare. Jobbar från: Ekensbergskyrkan i Solna, öppet för arbetsgemenskap torsdagar kl 9-13 med gratis wifi, kaffe och te. – Man blir så glad av att vara här. Jag jobbar hemifrån och det blir väldigt ensamt. Det är mycket stå på scen för mig, men det är också ett slags ensamhet. Att det är i kyrkan betyder mycket för mig, min tro och min gärning hänger ihop. Det är fjärde gången jag är här och för min del har det redan lett till att jag ska göra en liveinspelning här i samband med en konsert. Att ingå i ett sammanhang möjliggör att saker händer.

Foto: DAN HANSSON Bild 3 av 5

Sébastien Boudet. Bagare och bloggare. Jobbar från: Johan & Nyström at work, Hantverkargatan 7. Showroom för kaffemaskiner kombinerat med arbetsplatser för från 70 kr för en timme, inklusive kaffe, tillgång till wifi och kontorsutrustning. – Jag förbereder föreläsningar och kurser och skriver på min blogg. Jag sitter här två-tre gånger i veckan. Man har bra kaffe här och folk omkring sig som har ungefär samma värderingar som jag har. Vi brinner för bra grejer, ekologiskt och fair trade. Jag skulle ha svårt att fokusera på ett ställe med delicatobollar, dammsugare och dåligt bröd.

Foto: DAN HANSSON Bild 4 av 5

Anna Emmelin. Kommunikationsstrateg vid Stockholm Resilience Centre. Jobbar från: Coffice, Tjärhovsgatan 5. Arbetsklubb och kaffebar. – När jag behöver tänka långa sammanhängande tankar går jag hit. Här gör jag kreativa och skapande jobb, till exempel att degsigna ett möte för 30 forskare om Resilience Centres framtidsplaner. Nätverket som finns här hör ihop med de grundläggande värderingarna som jag jobbar med, i miljöfrågor och hållbarhetsfrågor. Jag har många spontana möten här som är väldigt värdefulla för mitt arbete. Ibland flyttar jag kollegor hit för att få bättre möten.

Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X