Annons

Kadir Nurman 1933–2013

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Någon dag efter att 80-årige Kadir Nurman avlidit av lungcancer på Berlinsjukhuset Havelhöhe publicerades mer eller mindre kåserande texter i tysk media om uppfinnaren av döner kebab – den snabbmatsrätt som i Sverige kallas ”kebab” rätt och slätt – var död. Även BBC uppmärksammade Nurmans frånfälle.

James Ramseden, matbloggare på The Guardian, påpekade dock förnumstigt att den första ”doner” kebaben lär ha sålts i England år 1966 – sex år innan Kadir Nurman år 1972 stoppade kebabköttet i ett bröd och därmed skulle ha skapat dönern. Och libanesiska matskribenten Anissa Helou sa sig vara mycket förvånad eftersom det rör sig om en sandwich som funnits i Mellanösten sedan evigheter. Själv kommer jag att tänka på tidiga upplevelser av
casse-croûte tunisien i Paris, en baguette så överfylld med tonfisk eller kyckling att inte ens ett tvåhandsgrepp förhindrade spill av kött, diverse grönt och/eller harissasås.

Annons
Annons
Annons