Recension

The Break-upKäckt par kör i diket

Under strecket
Publicerad
Annons

The Break-up har gjort mycket väsen av sig för att den är en romantisk komedi som börjar från slutet. Det vill säga det handlar om hur paret i fråga gör slut, inte hur de blir ihop. Och det är redan i den grundambitionen som det kör ihop sig. Man har velat göra en mysig, käck komedi om någonting rätt jobbigt, vilket resulterar i en menlös soppa av screwball och pyttelite allvar.
The Break-up har gammal hederlig datemovie-längd, så det finns inte mycket tid för att bygga upp den konflikt som det hela ska handla om. I själva verket har man bara kostat på sig ett enda gräl, efter en familjemiddag i Gary (Vince Vaughn) och Brookes (Jennifer Aniston) hem. Det är skrämmande gammalmodiga ståndpunkter som ger upphov till irritationen; hon är arg för att han glömde köpa citroner och för att han inte erbjuder sig att diska, han är trött på hennes tjat och sårad över att han inte får ha ett biljardbord i vardagsrummet – kvinnor är från Venus, män är från Mars, liksom. Hon säger att det lika gärna kan vara slut, varvid han går och tar en öl med en polare, och så är förhållandet över.

Eftersom ingen vill flytta ut ur den gemensamma lägenheten, barrikaderar sig de unga tu i varsitt rum. Och nu ska alla lagrade aggressioner ut; han släpar hem ett biljardbord, hon kontrar med att dra på sig något urringat och gå på date, han svarar med ett (plågsamt klyschigt) klädpokerparty i vardagsrummet. Syftet är att få ut den ena parten ur lägenheten, samt att provocera fram svartsjuka som eventuellt ska kunna lappa ihop allt igen.
Tanken på att sätta sig ner och försöka reda ut saker och ting verkar inte ha slagit någon av dem. Det skulle man inte heller ha väntat sig av karaktärerna i en lättsam komedi, men nu vill ju The Break-up alltså vara lite mer än så.
”Varför sa du inte bara det till mig på en gång?” frågar Gary i slutet, och det är just det som man så förtvivlat gärna har velat veta hela tiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons