Kabuls chanser små mot talibanerna

Talibananhängare bär rörelsens vita flagga vid gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan den 14 juli i år. Talibanerna, som uppskattas ha ett stöd på cirka 15 procent bland den afghanska befolkningen, har under juli intagit flera viktiga gränsövergångar i de upptrappade striderna.
Talibananhängare bär rörelsens vita flagga vid gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan den 14 juli i år. Talibanerna, som uppskattas ha ett stöd på cirka 15 procent bland den afghanska befolkningen, har under juli intagit flera viktiga gränsövergångar i de upptrappade striderna. Foto: Tariq Achakzai/AP/TT

Talibanerna rycker allt närmare ett maktövertagande i Afghanistan som nu nästan helt lämnats av USA. Offensiven har skapat stora strömmar av nya internflyktingar och tusentals människor rapporteras ha nått gränsen mot Turkiet på flykt från en framtid under en fundamentalistisk regim.

Under strecket
Moa Kärnstrand/TT
Publicerad
Annons

Den offensiv som talibanerna inledde i samband med att USA började dra sina militärstyrkor ut ur Afghanistan har nu pågått runt tre månader. Våldet på marken har fått världen att återigen vända blickarna mot det sydasiatiska landet som i århundraden legat i skärningspunkten mellan stormakter.

Under en civil regering har Afghanistan rört sig mot ökade rättigheter för till exempel kvinnor. Många har dock ängslats att regeringen i Kabul ska stå chanslös när de amerikanska styrkorna lämnar Afghanistan och att de progressiva stegen snabbt ska omintetgöras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons