Annons

Kabilas koalition säkrar parlamentet

Den sittande presidenten Joseph Kabila har hållit sig kvar vid makten i 18 år. Vad den misstänkta uppgörelsen, som både Kabila och Tshisekedi förnekat, skulle innebära är okänt.
Den sittande presidenten Joseph Kabila har hållit sig kvar vid makten i 18 år. Vad den misstänkta uppgörelsen, som både Kabila och Tshisekedi förnekat, skulle innebära är okänt. Foto: Jerome Delay

Den styrande koalitionen i Kongo-Kinshasa har vunnit majoritet i parlamentet, enligt resultat från valkommissionen som AFP sammanställt. Detta trots att oppositionsledaren Félix Tshisekedi utropats till segrare i presidentvalet.

TT
Publicerad

Än så länge har 429 av totalt 500 mandat fastställts. Men enligt nyhetsbyrån har kandidater som är lojala med president Joseph Kabila redan nått majoritet, med 288 säkrade mandat.

Preliminära resultat visade i veckan att presidentposten går till det äldsta och största oppositionspartiets ledare Félix Tshisekedi. Beskedet har varit starkt ifrågasatt, både av bedömare som misstänker en uppgörelse mellan Tshisekedi och Kabila, och av den andra stora oppositionskandidaten Martin Fayulu.

Annons
Annons
Annons