Annons

Jwan Yosef kommer hem till svensk stillhet

När Jwan Yosef ställer ut i Stockholm tar han med sig maken Ricky Martin. "Han är väldigt nära min familj och han gillar Stockholm", säger han.
När Jwan Yosef ställer ut i Stockholm tar han med sig maken Ricky Martin. "Han är väldigt nära min familj och han gillar Stockholm", säger han. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svensksyriske Jwan Yosef är på väg mot en internationell karriär med sin minimalistiska konst, laddad med sexualitet och politik.

När han ställer ut i Stockholm tar han med sig maken – världsstjärnan Ricky Martin.

Under strecket
TT
Publicerad

"Man vill naturligt ta på konsten, men det är tabu. Det är en dualitet som jag tycker om", säger Jwan Yosef om sina konstverk.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livet som gift med en världsstjärna har varit omtumlande. "Man får hålla huvudet kallt", säger Jwan Yosef.

Foto: Chris Pizzello

Syriens gamle diktator Hafez al-Assad, filmstjärnan Rock Hudson och hans egen pappa Ahmad återkommer i Jwan Yosefs konst.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Jwan Yosef på Stene Projects i Stockholm, där han ställer ut.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Jwan Yosef ställer ut i Stockholm.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Jwan Yosef tar emot i galleriet Stene Projects i Stockholm. Han har inte bott i Sverige på åtta år, och han är aktuell med två utställningar i sitt nya hemland USA. Ändå känns det extra viktigt att ställa ut just här. En "homecoming", kallar han det.

– När jag har varit utomlands inser jag att min konst egentligen är ganska germansk. Jag är född syrier, men någonstans känner jag min svenskhet otroligt mycket, speciellt i USA, säger han.

Annons
Annons
Annons