Annons

Jwan Yosef kommer hem till svensk stillhet

När Jwan Yosef ställer ut i Stockholm tar han med sig maken Ricky Martin. "Han är väldigt nära min familj och han gillar Stockholm", säger han.
När Jwan Yosef ställer ut i Stockholm tar han med sig maken Ricky Martin. "Han är väldigt nära min familj och han gillar Stockholm", säger han. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svensksyriske Jwan Yosef är på väg mot en internationell karriär med sin minimalistiska konst, laddad med sexualitet och politik.

När han ställer ut i Stockholm tar han med sig maken – världsstjärnan Ricky Martin.

TT
Publicerad

Jwan Yosef tar emot i galleriet Stene Projects i Stockholm. Han har inte bott i Sverige på åtta år, och han är aktuell med två utställningar i sitt nya hemland USA. Ändå känns det extra viktigt att ställa ut just här. En "homecoming", kallar han det.

– När jag har varit utomlands inser jag att min konst egentligen är ganska germansk. Jag är född syrier, men någonstans känner jag min svenskhet otroligt mycket, speciellt i USA, säger han.

"Man vill naturligt ta på konsten, men det är tabu. Det är en dualitet som jag tycker om", säger Jwan Yosef om sina konstverk.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 5

Livet som gift med en världsstjärna har varit omtumlande. "Man får hålla huvudet kallt", säger Jwan Yosef.

Foto: Chris Pizzello Bild 2 av 5

Syriens gamle diktator Hafez al-Assad, filmstjärnan Rock Hudson och hans egen pappa Ahmad återkommer i Jwan Yosefs konst.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 5

Jwan Yosef på Stene Projects i Stockholm, där han ställer ut.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 4 av 5

Jwan Yosef ställer ut i Stockholm.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons