Annons

Juuls förmåga att observera livet var unik

Jesper Juul (1948–2019).
Jesper Juul (1948–2019). Foto: Annika af Klercker

Den danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juul har gått ur tiden. Han dog hemma i Odder, en plats nära skogarna i Ebeltoft där han lekt som barn. Hit återvände han då han blev allvarligt sjuk för några år sedan. ”Han har blivit något av en guru för föräldrar världen över”, skriver Catarina Furmark.

Under strecket
Publicerad

Jesper Juul dog den 25 juli, 71 år gammal, och han är redan mycket saknad. Saknad för han hade en unik förmåga att observera livet i nära relationer och beskriva det han såg på ett sätt som berör på djupet. Äktheten i hans formuleringar kom ur hans egna erfarenheter. Priset han fick betala för att anpassa sig till livet i sin egen ursprungsfamilj som barn beskrev han som högt – förlorad självkänsla och värdighet. Barnet Jesper levde ett ensamt liv – men han blev en mycket god observatör. 

Kanske var hans tidiga erfarenheter också en av anledningarna till att han sedan ägnade hela sitt liv åt att arbeta med familjer, att observera och skapa reda i relationer och konflikter. Han visste hur viktigt det är för oss män­niskor att få våra basala känslomässiga behov tillgodosedda – att bli sedda, hörda, bekräftade, förstådda och tagna på allvar. Och inte minst älskade. 

Annons
Annons
Annons