Annons

Justitieministern sviker löfte om integritet

Vår justitieminister väljer nu att öppna FRA-shopen för både Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen, trots tidigare löften om att detta inte skulle ske. Regeringens avvägning är ur ett integritetsperspektiv orimlig, skriver Erik Bengtzboe, Muf.

Under strecket
Publicerad

Förslaget som nu ligger stämmer överens med den promemoria som skickades ut på remiss i slutet av 2011. Promemorian sågades av både Advokatsamfundet och av Datainspektionen, som konstaterade att integritetskränkningen inte är tillräckligt motiverad för att tillåtas. Nu väljer justitieministern och Socialdemokraterna att köra över remissinstanserna och tillåta andra instanser än regering, Regeringskansliet och Försvarsmakten att beställa signalspaning.

Från början var det menat att bara regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten skulle kunna beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt. Efter att FRA-debatten rasat som värst i Sverige lovade den dåvarande förvarsministern Sten Tolgfors, från riksdagens talarstol, att FRA-shoppen skulle förbli stängd. Kritiker oroades att mandatet skulle komma utökas, detta viftades dock bort som ”konspirationsteorier”.

Annons
Annons
Annons