Annons
X
Annons
X

Justitieministern sviker löfte om integritet

Vår justitieminister väljer nu att öppna FRA-shopen för både Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen, trots tidigare löften om att detta inte skulle ske. Regeringens avvägning är ur ett integritetsperspektiv orimlig, skriver Erik Bengtzboe, Muf.

BRÄNNPUNKT | INTEGRITET

Att svika löftet från 2009 och återigen öppna FRA-shoppen borde vara otänkbart.
Erik Bengtzboe

Förslaget som nu ligger stämmer överens med den promemoria som skickades ut på remiss i slutet av 2011. Promemorian sågades av både Advokatsamfundet och av Datainspektionen, som konstaterade att integritetskränkningen inte är tillräckligt motiverad för att tillåtas. Nu väljer justitieministern och Socialdemokraterna att köra över remissinstanserna och tillåta andra instanser än regering, Regeringskansliet och Försvarsmakten att beställa signalspaning.

Från början var det menat att bara regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten skulle kunna beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt. Efter att FRA-debatten rasat som värst i Sverige lovade den dåvarande förvarsministern Sten Tolgfors, från riksdagens talarstol, att FRA-shoppen skulle förbli stängd. Kritiker oroades att mandatet skulle komma utökas, detta viftades dock bort som ”konspirationsteorier”.

Annons
X

Nu har vår justitieminister genom en ohelig allians med Socialdemokraterna valt att öppna FRA-shopen för både Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen, precis som man lovade inte skulle ske.

Det här är en fortsättning på många små steg som har tagits mot ett allt mer övervakat samhälle. Det började med FRA-lagen, fortsatte med datalagringsdirektivet och nu utökas myndigheterna som har rätt att beställa signalspaning. Steg för steg urholkas den personliga integriteten. Bakom hot om terror utökas ständigt statens befogenheter att övervaka sin egen befolkning. Att polisen vill få tillgång till nya metoder förvånar inte. Därför är det ytterst våra folkvalda som måste ta strid för den personliga integriteten. Justitieministern måste börja motivera dessa ingrepp och hur det står i proportion till brottet.

Det är mycket allvarligt att regeringen tillsammans med Socialdemokraterna nu väljer att köra över Datainspektionens kritik och väljer att totalt ignorera påverkan på den personliga integriteten. En godtycklig massövervakning av medborgarna kan aldrig tolereras och det är något som heller aldrig skulle tolereras om det skedde utanför det digitala. Staten skulle aldrig tillåtas läsa våra brev i hemlighet, men när det sker i den digitala världen så är det plötsligt möjligt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringens avvägning är ur ett integritetsperspektiv orimlig. Gränsen för statens intrång i det privata är överstigen. Att svika löftet från 2009 och återigen öppna FRA-shopen borde vara otänkbart för en allians som vill uppfattas som seriös och ärlig mot sina väljare.

  ERIK BENGTZBOE

  förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X