Annons

Justitieministern: Kan utvecklas till ett hot mot demokratin

Morgan Johansson tror inte att demonstrationen i Falun den 1 maj stärker Nordiska Motståndsrörelsen. ”Snarare tvärtom, för nu ser ju alla vilka dårar det handlar om.”
Morgan Johansson tror inte att demonstrationen i Falun den 1 maj stärker Nordiska Motståndsrörelsen. ”Snarare tvärtom, för nu ser ju alla vilka dårar det handlar om.” Foto: Tomas Oneborg

En bisarr sekt som tycker att folkmord inte är en dålig idé – så beskriver justitieminister Morgan Johansson Nordiska Motståndsrörelsen. I vår intervju uttrycker han också förtroende för Säpos arbete mot nazisterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nordiska Motståndsrörelsen är en nazistisk organisation med skrämmande våldskapital. Sympatisörerna är tungt brottsbelastade och gruppen har misshandlat, hotat och mördat politiska motståndare. I ett stort reportage visar vi hur hotet från högerextremisterna tär på människor och undergräver demokratin.

Ändå får NMR närvara vid politikerveckan i Almedalen i juli, och den 1 maj kunde de genomföra en demonstration i Falun med hundratals sympatisörer, fanor och uniformer. Enligt justitieminister Morgan Johansson kan hotet från högerextremister utvecklas till ett hot mot demokratin.

Annons
Annons
Annons