Annons

Justitiedepartementet: Sverige måste följa avtal med Kina

Europakonventionen innehåller bestämmelser som innebär att domar från ett annat land inte ska verkställas om domen är ”flagrant orättvis”.
Europakonventionen innehåller bestämmelser som innebär att domar från ett annat land inte ska verkställas om domen är ”flagrant orättvis”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Affärsmannen George Karimi dömdes till ett orättvist fängelsestraff i Kina. Men när han blev överförd till Sverige fick han sitta ytterligare fem år i fängelse.
– Sverige gör i dessa fall ingen prövning av skuldfrågan, säger Cecilia Riddselius på Justitiedepartementet.

Under strecket
Publicerad

År 2005 dömdes affärsmannen George Karimi till livstids fängelse i Kina för förfalskning och försäljning av falska dollarsedlar. Men efter förhandlingar på hög politisk nivå kunde han överföras till Sverige 2010. Straffet hade då tidsbegränsats men fem år återstod att avtjäna i Sverige.
I ett reportage i SvD:s kulturmagasin berättar Karimi om besvikelsen över den behandling han har fått i Sverige.
Enligt regeringen gjorde överenskommelsen med Kina att han var tvungen att sitta av alla de återstående åren i Sverige, annars skulle inga fångutväxlingar kunnat göras mellan länderna i framtiden.

Men en skriftväxling mellan Sverige och Kina efter överförandet visar att kineserna inte ställde krav på att Karimi avtjänade resten av sitt straff i Sverige. I princip hade han kunnat släppas, enligt den analys Karimis advokat gör av skriftväxlingen.

Annons
Annons
Annons