Annons
X
Annons
X

S toppar polisbud med 10 000 till 2024

Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till 2024 och med sitt toppade bud göra slut på kampen om vilket parti som vill stärka polisen mest.

Det beräknas fullt utbyggt kosta 6–8 miljarder kronor mer.

Av TT
S-kongressen 2017
Magdalena Andersson (S), finansminister.
Magdalena Andersson (S), finansminister. Foto: Adam Ihse/TT

– Det är viktigt att skapa förutsättningar för trygghet som gör att vi också kan känna framtidstro, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff med inrikesminister Anders Ygeman på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

De presenterar partiets förslag, som redan skulle ha presenterats i lördags, men då sköts upp med anledning av terrordådet.S anser att det behövs 10 000 fler polisanställda till 2024, dubbelt så många som de 5 000 som polisen har bedömt behövs och som regeringen hittills har utgått från.

Med polisens beräkningar skulle kapaciteten hålla jämn takt med befolkningsutvecklingen.

Annons
X

Anders Ygeman talar om behov att öka resurserna mot terrorbrott, att lösa fler brott samt att få fram fler poliser på gator och torg.

– Vi vill inte att man bara ska upprätthålla dagens nivå. Vi vill att polisen ska kunna göra mer, därför vill vi ha 10 000, säger Andersson.

Både hon och Ygeman hoppas att förslaget ska få tyst på den politiska debatten om antal poliser.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringen har när de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna kastat in egna bud om höjda försvarsanslag eller fler poliser raljerat lite om "auktion", "anslagsbingo" och tävlan.

  Det är upp till Polismyndigheten, enligt S, att avgöra hur många av de 10 000 som ska vara "vanliga" poliser och hur många som ska vara administratörer, civilanställda eller andra kategorier.

  S föreslår att polisutbildningen ska bedrivas på två nya lärosäten med start 2019, en i västra och en i södra delarna av landet. Troligen handlar det om Göteborg/Borås och Malmö.

  I dag är det svårt att fylla utbildningsplatserna, men Ygeman tror att bättre arbetsvillkor, bättre rekrytering och utbildning på fler orter kan få fler att vilja utbilda sig.

  För att göra polisyrket mer attraktivt behöver också lönen höjas, men regeringen ger sig inte in i att säga med hur mycket.

  – Lön ska sättas mellan arbetsmarknadens parter, säger Ygeman.

  Att regeringen och riksdagen genom lärarlönelyftet gjorde just det, höjde lönerna för en grupp av lärare, var ett undantag som de båda inte vill upprepa.

  Förslagen beräknas kosta 6–8 miljarder kronor mer i anslag när de 10 000 polisanställda finns på plats framåt 2024, enligt Magdalena Andersson.

  Kristdemokraterna föreslog 10 000 nya poliser i förra veckan, men KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att S-förslaget inte matchar det.

  – Jag noterar att Ygeman säger polisanställda. Det innebär att om man har samma relation mellan poliser och civilanställda som i dag, så blir det bara ungefär 6 000 poliser av detta. Det tror inte vi kommer att vara tillräckligt för att garantera tryggheten för alla överallt, säger Ebba Busch Thor.

  På pressträffen presenteras inga nya pengar till polisen för i år. Men regeringen sade i fredags att polisen får 700 miljoner extra.

  De pengarna läggs ovanpå den tidigare satsningen på 2 miljarder kronor extra fram till 2020. I år fick polisen 100 miljoner extra plus att man fick behålla ett överskott från 2016 på 700 miljoner kronor.

  Rikspolischefen välkomnade de 700 miljonerna med att säga att tillskottet gör att han har medel att betala dem som redan anställts.

  – Regeringen har möjlighet att återkomma i hösttilläggsbudgeten, om det skulle behövas, säger Magdalena Andersson.

  Annons

  Magdalena Andersson (S), finansminister.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X