Annons
X
Annons
X

”Just nu vill ingen ansluta sig till euron”

inte längre intressant Sverige bör glömma ett euromedlemskap under överskådlig tid. Det är budskapet från en rad tunga företagsledare som SvD Näringsliv har talat med. Årets skuldkris i eurozonen har avskräckt många som tidigare var positiva till ett svenskt valutabyte.

Lars Pettersson, vd Sandvik, Christian Clausen, vd Nordea, Annika Falkengren, vd SEB och Michael Treschow, ordförande Ericsson.

Lars Pettersson, vd Sandvik, Christian Clausen, vd Nordea, Annika Falkengren, vd SEB och Michael Treschow, ordförande Ericsson. Foto: SVD, SCANPIX

EURON DELAR EUROPA | SVD GRANSKAR VALUTAUNIONEN – DEL 1

Det gångna året har eurosam- arbetet satts på sitt hittills hårdaste prov. De skuldtyngda euroländerna Greklands och Irlands problem har tvingat både euro- och övriga EU-länder att komma till undsättning med gigantiska lånepaket. Många ekonomer anser att krisen bevisat att valutaunionen inte är optimal och förutspått att svaga länder kommer att få lämna samarbetet.

Samtidigt har svensk ekonomi gått som tåget utanför euro- zonen. Finansminister Anders Borg menar att Sverige skulle ha klarat sig bra även med euron som valuta. Men han har inte varit lika pådrivande som Folkpartiledaren Jan Björklund i att få till stånd en ny folkomröstning om ett svenskt medlemskap.

Svenska företagsledare verkar däremot inte ha en svensk euroanslutning på sin radar.

Annons
X

–Just nu verkar det inte vara en bra idé när man inte riktigt vet hur euron kommer att utvecklas, och många länder haltar. Det kanske är viktigare att stora länder som England väljer position och tar sig in så att det blir ett stabilare område. Det är inte bra med ett instabilt valutaområde, säger Ericssons ordförande Michael Treschow.

–Jag tror ändå på lång sikt att det är en fördel för ett land med liten valuta att hitta mer stabila spelregler, men det verkar som det ligger långt i framtiden just nu, säger han.

Nordeas vd Christian Clausen menar att en svensk anslutning inte alls känns aktuell.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Just nu är det ju ingen som vill ansluta sig till euron. När det är oro, svaga statsfinanser och stödpaket väntar man. Och i en ny folkomröstning skulle man nog få ett väldigt tydligt svar från folket, säger han.

  Nordeachefen menar att det inte finns något tydligt svar på frågan om det skulle vara bättre för Sverige att gå med i euro- samarbetet.

  –Det är en politisk fråga. Om man inte är med i euron måste man föra en mycket disciplinerad finans- och penningpolitik, annars straffas man genast. Om man är med i samarbetet kanske man har lite mer spelrum, man kan till exempel ha lite större underskott. Men problemet är att en del länder gett sig själva för mycket utrymme, säger Christian Clausen.

  Även SEB:s vd Annika Falkengren är inne på samma linje.

  –Det är svårt att hålla ihop så många länder med så olika förutsättningar. Årets kriser visar att man måste ha en stram finans- politik med tanke på att man inte har räntevapnet på samma sätt som länderna utanför euron. Det har ju också visat sig att Sverige på egna meriter klarat sig jättebra utanför, sade hon tidigare i år.

  Även hos verkstadsjättarna verkar en större skepsis mot eurosamarbetet ha infunnit sig.

  –Teorin är bra men praktiken dålig eftersom flera av de deltagande länderna inte står vid sina åtaganden. Tydligen saknas det tvingande mekanismer att i tid agera för att hålla länderna till sina åtaganden. Detta leder till kriser och krishantering som kraftiga budgetnedskärningar och det riskerar ju att påverka tillväxten i Europa negativt. Vi kan ju komma att påverkas från det hållet, säger Lars Pettersson, vd för Sandvik.

  –Jag har blivit lite mindre optimistisk det senaste året. Några regioner har överkonsumerat, inte överinvesterat. Det kommer att ta några år att komma tillbaka på banan, säger Atlas Copcos vd Ronnie Leten.

  Men de flesta är ändå övertygade om att eurosamarbetet kommer att överleva.

  –Ja, absolut. Möjligen kan några länder tvingas lämna men i stort kommer det att hålla ihop. Jag är europé och jag tror på projektet. Vi lever i öppen demokrati och då tar det lite längre tid att genomföra saker, säger Ronnie Leten, själv belgare.

  –Euron och dollarn är världens två reservvalutor och det är ingen tvekan om att euron kommer att överleva. Frågan är hur lång tid det tar att lösa de här akuta problemen, säger Nordeas danske vd Christian Clausen.

  Annons
  Annons
  X

  Lars Pettersson, vd Sandvik, Christian Clausen, vd Nordea, Annika Falkengren, vd SEB och Michael Treschow, ordförande Ericsson.

  Foto: SVD, SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X