Annons
X
Annons
X

”Ska bli skönt att bara koppla av”

Susanna Kallurs karriär fick det slut hon själv hade önskat — med en sista finalshow.

Nu väntar livet efter häcklöpningen.

- Det ska bli skönt att bara koppla av, säger 36-åringen.

Av TT, SvD
Inomhus-EM i friidrott 2017
En rörd Kallur intervjuas efter finalen.
En rörd Kallur intervjuas efter finalen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kallur slutade åtta och sist i EM-finalen på 60 meter häck och tiden 8,14 var en bra bit från det nio år gamla inomhusvärldsrekord (7,68) som hon fortfarande stoltserar med.

Men utifrån förutsättningarna kunde nog inte avskedet i Belgrad ha blivit så mycket bättre. Sanna Kallur är inte helt kvitt sina skadeproblem, har inte riktigt kunnat träna som hon vill — och i skenet av det var finalen i EM så nära det perfekta slutet man kan komma.

- Det är väl ingen fin placering så, men i mitt fall nu är det bara gött att gå till final, säger Kallur.

Annons
X

Hon har just satt punkt för en karriär som har innehållit ett par riktigt höga toppar, men också ett skadehelvete som har varit mer eller mindre närvarande ända sedan 2008.

Det har varit mycket känslor längs vägen, men nu är det en förhållandevis samlad Sanna Kallur som står och ger intervjuer efter det sista EM-loppet.

- Tänk att jag har gjort tre lopp i dag, det var ju hundra år sedan. Att jag har klarat det känns jättehärligt, säger hon.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skönast med att sluta nu?

  - Att jag inte behöver bry mig om hur det känns när jag vaknar i morgon. Och lite det här att alltid behöva prestera. Det är kul också, men efter så många år ska det bli skönt att bara koppla av, säger Kallur.

  - Jag tycker inte att det finns något tråkigt med att sluta. Med den situation som finns nu så känns det helt rätt, även om det finns bitar jag kommer att sakna.

  Sanna Kallurs långa karriär blev ofrivilligt förlängd i sisådär tio minuter på grund av en mindre skandal med startsystemet i Kombank Arena, vilket verkar vara felinställt när det mäter reaktionstider. Fältet återkallades två gånger i starten, trots att ingen verkade ha tjuvstartat. Lite extra surt för Kallur som först gjorde två kanonstarter, för att sedan vara betydligt segare när det verkligen gällde tredje gången.

  - Såg ni vilka bra starter jag hade? Så bra starter har jag aldrig haft, säger Kallur.

  Vad säger du om att systemet inte funkar i ett EM?

  - Det är ju bedrövligt, såklart. Men de gör väl en utvärdering sedan och kommer fram till att de ska byta.

  När Sanna Kallur hade gett den sista intervjun skulle hon leta upp familjen som hade suttit på läktaren i Belgrad och hejat en sista gång. I entouraget fanns pojkvännen Klas, dottern Majken och pappa Anders, som när skadeproblemen var som värst rådde dottern att ge upp häcksatsningen.

  - Skulle jag ha stått utanför kanske jag också hade sagt så till mig själv, säger Kallur.

  Hennes egen vilja besegrade kroppen till slut. Hon lyckades baxa sig hela vägen till ett sista OS förra året — och nu till ett allra sista mästerskap.

  Vad är du mest stolt över i karriären?

  - Svårt. Men att jag har haft ett ganska nördigt intresse och verkligen ansträngt mig för att förstå häcklöpning. Och jag tycker ändå att jag gjorde det där under några år.

  Annons
  Annons
  X

  En rörd Kallur intervjuas efter finalen.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X