Annons

Victoria fyller år – följ dagens kungliga firande

Kronprinsessan Victoria fyller jämnt och firas med pompa och ståt. På schemat står bland annat tacksägelsegudstjänst, salut, kortege från slottet och den traditionella hyllningen på Öland. Följ och ta del av firandet i vår rapportering.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Victoria, Daniel och Estelle och Oscar åkte kortege i centrala Stockholm efter mottagningen på Slottet.
Victoria, Daniel och Estelle och Oscar åkte kortege i centrala Stockholm efter mottagningen på Slottet. Foto: Erik Simander / TT NYHETSBYRÅN

Victoria, Daniel och Estelle och Oscar åkte kortege i centrala Stockholm efter mottagningen på Slottet.

Foto: Erik Simander / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 10

Det sköts salut från Skeppsholmen.

Foto: Stina Stjernkvist / TT Bild 2 av 10

Många var ute för att se den kungliga kortegen på fredagen.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 10

Många väntade på att få se Victoria utanför Slottet.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 10

Viacheslav Kasatkin, 35, från St Petersburg i Ryssland gick förbi slottet och blev nyfiken när han såg en massa folk. Ha kommer nu att stanna kvar för att se Victoria i kortegen.

Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 10

Marie och Olle Skoog är i Stockholm främst för att fira att Marie fyllde 60 år i går. Men också för folkfesten kring Victorias födelsedag.  ”Hon är så folklig och enkel, det är inga förväntningar. Bara en härlig folkfest” säger Marie Skoog.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 10

Ina Krefting Taug från Norge väntade tillsammans med dottern Signe Krefting Cronelid utanför Slottskyrkan. ”Vi är här för att se Victoria, som vi annars bara sett på tv. Man vill ju kunna hälsa och vinka till henne” säger Signe (höger i bild).

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 10

Linnea Gustafson och Anders Josefson från Ulricehamn. ”Vi har hängt med ett royalistgäng. Det ska bli jätteroligt och känns spännande. Dessutom är det fint väder. Stockholm visar verkligen sig från sin bästa sida”, säger Anders Josefsson. Linnea Gustafson fortsätter: ”Jag tycker om folkfester. Jag har tidigare varit på Carl Philips bröllop med min mamma. Det ska bli roligt att se kronprinsessan firas i dag”.

Foto: Salomon Rogberg Bild 8 av 10

Sinika Vento och Sirpa Vento hälsar på från Finland. ”Vi är stora fans av den svenska kungafamiljen, säger Sirpa Vento (höger i bild). ”Vi har ju ingen kung eller drottning, prinssessor eller prinsar i Finland. Det är tråkigt, så vi reser till Sverige i stället”. Efter Te Deum, gudstjänsten i Slottskyrkan i Gamla stan, kommer det bli kortege genom Stockholms stad. ”Den kommer vi inte missa. Det här kommer bli en stor dag”, säger Sinika Vento (vänster i bild).

Foto: Salomon Rogberg Bild 9 av 10

Hovpredikant Michael Bjerkehage och överhovpredikant Johan Dahlman anländer till Te Deum i Slottskyrkan med anledning av högtidlighållandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons