Annons
X
Annons
X

Just nu: Reinfeldt och Sahlin möts igen

I dag är det dags igen – för fjärde gången på en vecka debatterar statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin några av de hetaste politiska frågorna just nu. I tidigare debatter har finanskrisen, de många varslen och blockens regeringsalternativ stått i fokus. SvD.se rapporterar direkt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ledare Mona Sahlin mötes på fredagen i en debatt i Sveriges Radios program Studio ett P1.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ledare Mona Sahlin mötes på fredagen i en debatt i Sveriges Radios program Studio ett P1. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Finanskrisen, jobben och a-kassan – det är några av frågorna som tagits upp när Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möts i tre olika debatter den senaste veckan. I dag går den politiska superveckan mot sitt slut – klockan 16 inleddes den fjärde och avslutande debatten i radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Radio P1.

Debatten inleds med asylfrågan – en fråga som moderaterna vill göra till en vinnarfråga för partiet i nästa val.

– Invandringen har berikat Sverige, säger Fredrik Reinfeldt och tar bland annat upp ordnade former för arbetskraftinvandring och anhöriginvandring.

Annons
X

– Det behövs fler dörrar in i Sverige och därför vill vi ha ordnade former för arbetskraftsinvandring.

Mona Sahlin håller delvis med statsministern, men vill ha en ny politik när det gäller anhöriginvandring. ”Vi kan inte skuldbelägga människor som vill bo tillsammans”, säger hon.

– Sverige har tjänat på att ha generös asyl- och flyktingpolitik. Jag vill se det i fortsättningen också. Men då måste vi ha ordning på arbetsmarknaden, säger hon och kräver hårdare tag mot arbetsgivare som utnyttjar papperslösa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En stridsfråga är om flyktingar ska få bosätta sig var de vill. Sahlin säger nej och pekar på Södertälje som tagit emot betydligt fler irakiska flyktingar än många andra kommuner.

  – För att få ett bra boende måste alla kommuner vara med och ta sitt ansvar. Det handlar inte om kommunarrest, utan om solidaritet mellan fattiga och rika kommuner, säger hon.

  Reinfeldt vill dock att alla ska få fatta sina egna beslut – men kräver att arbetslinjen följs.

  – Ett återkommande drag i hur ni behandlar de här frågor är att de här människorna inte ska få fatta sina egna beslut, utan att kommunalråd och tjänstemän ska bestämma över dem, säger han.

  Nytt ämne: miljön.

  Mona Sahlin får frågan vilka beslut hon kan tänka sig ta för att tvinga folk att ändra livsstil.

  – Om vi ska ställa om Sverige måste man hjälpa fler människor att leva hållbart, säger hon tar upp bättre kollektivtrafik och möjlighet till att byta bränsle i bilarna.

  – Man måste underlätta valen. Men då måste man vara ärlig och säga att vissa saker måste vi fördyra och andra förbilliga.

  Fredrik Reinfeldt beskyller Sahlin för att föra miljöparties politik – men Sahlin håller inte med.

  – Om nåt skapar nya jobb så är det att skynda på utvecklingen på det som i framtiden ska driva våra bilar. Det är vi och miljöpartiet överens om, säger hon.

  – Jag har absolut tagit intryck av klimatrapporteringen. Jag håller med om att det finns förslag som är utmärkta, som gröna certifikat. Globala problem kräver globala lösningar. Men det som oroar mig är att man för snabbt gör det för dyrt att äga bil, säger Reinfeldt.

  Efter miljön debatteras a-kassan – Reinfeldt får frågan om hur stort problem det är att hundratusentals personer har lämnat a-kassan.

  – Vår bedömning är att det är mest äldre och personer som är nära pensionen som lämnar a-kassan. Men visst, vi känner oro för att det finns grupper som är underförsäkrade och vill därför underlätta för dessa grupper att återgå till a-kassan.

  – Det låter helt märkligt! Skulle det vara lättare att hantera att stå utanför om många andra också gör det. Jag har hört Reinfeldt säga flera gånger att det är mest äldre som lämnar a-kassan, men ta Hotell- och restaurang. Där är bara tio procent av dem som lämnat a-kassan över 55 år, kontrar Sahlin.

  Enligt Reinfeldt höjde man avgiften till a-kassan för att få fler i arbete – ”det finns forskning på att detta tillsammans med sänkt inkomstskatt har lett till att fler är i arbete”, säger han.

  Mona Sahlin lovar att rätta till vad hon anser vara en orättvis politik – bland annat vill hon införa kompetenskonton. Men arbetslinjen ska stå i fokus.

  – Söker man inte jobb ska man inte ha rätt till a-kassa, säger hon.

  I tidigare debatter har de många varslen runt om i Sverige tagits upp – frågan kommer nu upp igen.

  – Jag för en konsekvent arbetslinje som leder till fler jobb. Vi har gjort det lönsammare att arbeta, sänkt trösklar för de som står utanför och en konsekvens är att utlandsfödda och unga har lättare att få jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

  – Men man måste komma ihåg att finanskrisen också gör det svårt just nu. Därför förbereder vi just nu en ny lagstiftning för att få igång finanssystemet, ett system som liknar Storbritannien och Tyskland. Banksystemet måste fungera, men vi vill också ha restriktioner när det gäller bonusar, löner och fallskärmar, säger han.

  Sahlin och Reinfeldt får frågor om sverigedemokraterna och det faktum att partiet hamnat över fyraprocentspärren i flera oppositionsmätningar. Reinfeldt vill inte kommentera om han kan tänka sig regera med tyst stöd från sverigedemokraterna.

  – Sådana här hypotetiska frågor spelar sverigedemokraterna i händerna. Det gör att fokus sätts på fel saker och att sverigedemokraterna inte behöver stå till svars för sin politik, säger han.

  – Vi skulle aldrig göra oss beroende av sverigedemokraterna, säger Mona Sahlin och uppger att hon hellre söker stöd över blockgränsen än låter sverigedemokraterna få inflytande i svensk politik.

  Debatten går mot sitt slut – Sahlin och Reinfeldt får frågor om sina respektive ledaregenskaper.

  – Jag är en erfaren socialdemokratisk politiker, säger Sahlin.

  – Jag har visat att jag kan leda en borgerlig regeringen, säger Reinfeldt.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ledare Mona Sahlin mötes på fredagen i en debatt i Sveriges Radios program Studio ett P1.

  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X