Annons

Fältsjukhuset i Älvsjö öppnas för patienter

Fältsjukhuset i Älvsjö ska nu öppnas upp för patienter.
Fältsjukhuset i Älvsjö ska nu öppnas upp för patienter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Region Stockholm ber att få aktivera krislägesavtal och fältsjukhuset i Älvsjö öppnas för patienter. Det framkom vid en pressträff med Region Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Finansregionråd Irene Svenonius (M).

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Foto: Jessica Gow/TT

Finansregionråd Irene Svenonius (M).

Foto: Anders Wiklund/TT

Ytterligare 30 personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit och därmed har antalet döda ökat till 179.

Antalet smittade fortsätter att öka och 143 patienter med covid-19 vårdas i intensivvård vid akutsjukhus. Förutom de som får intensivvård är det 572 virussmittade patienter som vårdas på sjukhus.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) berättar att regionstyrelsen fattat ett enhälligt beslut om att begära att få aktivera krislägesavtalet hos Sveriges kommuner och regioner, SKR, för personer som är anvisade arbete inom regionens intensivvårdverksamheter.

– Vi vill se till att våra medarbetare har goda villkor när de går till jobbet. Vi vill också se till att vi kan förfoga över schemaläggning, som gör att vi kan bemanna verksamheterna, säger hon.

Finansregionråd Irene Svenonius (M).
Finansregionråd Irene Svenonius (M). Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Foto: Jessica Gow/TT

Men det är fortfarande också lika viktigt att vi arbetar med att få in nya anställda i intensivvården och i övriga sjukvården, säger Svenonius.

Krislägesavtalet innebär bland annat att ordinarie arbetstid för vårdpersonal inom regionens intensivvårdsverksamheter blir 48 timmar per vecka under max en månad, men också att personalen får 220 procent av lönen per timme.

– Vi hoppas att vi får ett skyndsamt beslut av SKR och att vår begäran godkänns, säger Irene Svenonius (M), under en pressträff på torsdagen.

När det kommer till läget i sjukvården just nu så är stormen fortfarande här, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

– VI har ett snabbt ökande behov av vård och vi är i en brant stigande fas, säger han.

Björn Eriksson har bett Stockholms läns sjukvårdområde att öppna fältsjukhuset i Älvsjö omgående för att börja ta emot covid-19-patienter.

Regionen hoppas kunna ta emot de första patienterna på fältsjukhuset i Älvsjö under helgen.

– De kommer att öppna successivt och i en första fas ha 140 patienter som kan ökas ytterligare till 600 patienter. Vi ser över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så, säger han.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Foto: Jessica Gow/TT

Akutsjukhusen ökar intensivvårdskapaciteten snabbt. I Region Stockholm har intensivvårdskapaciteten totalt sett ökat med 163 procent under den senaste tiden. Sjukhusen har fått i uppdrag att öka kapaciteten ytterligare.

– Vi inser att det här inte kommer att räcka. Ett särskilt stort uppdrag att göra det ligger på Karolinska universitetssjukhuset, säger Björn Eriksson.

Vidare presenterar han en prognos för det framtida sjukvårdsbehovet i regionen.

– Vi kan få ett extremt läge där vi tvingas att ställa om sjukvården radikalt, säger Eriksson, men betonar att det endast är en prognos.

– Vi kan hoppas på det bästa, men vi måste planera för det värsta, säger Eriksson.

Oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) välkomnar beslutet om att begära att få aktivera krislägesavtalet.

– Vi röstade för i regionstyrelsen ikväll och har ända sedan personal började varna för att de börjat gå in i ett allvarligt läge, velat att avtalet ska aktiveras. Det är viktigt att lönerna och arbetsvillkoren förbättras för personalen, och att det speglar det allvarliga läget vi befinner oss i. Jag tror att de kommer känna ännu mer motivation efter det här, säger Aida Hadzialic (S), till SvD.

Efter reklamen visas:
Stockholm begär krislägesavtal
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons