”Stänga skolor för tidigt kan ha negativ effekt”

Anders Tegnell på dagens presskonferens.
Anders Tegnell på dagens presskonferens. Foto: Claudio Bresciani/TT

Experter från Folkhälsomyndigheten meddelade under en presskonferens att det ”inte finns en aktiv diskussion” om att stänga skolor i Sverige, trots beskeden från Norge och Danmark.

– Vi kommer ha ett möte med våra nordiska kollegor imorgon fredag, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Presskonferenser om det nya coronaviruset avlöser varandra. Det är nu fjärde dagen i rad som Folkhälsomyndigheten presenterar en uppdaterad lägesbild. Medverkar gör bland andra Anders Tegnell, statsepidemiolog och Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten inleder och säger att läget i världen nu är att det är få länder som är skonade från smittan.

– Vi har samhällsspridning i exempelvis Nederländerna, och vi har fortsatt tecken på det även i Sverige, säger Wallensten.

Den mest drabbade gruppen i Sverige är fall där personer är mellan 40 till 60 år.

– Vi håller på att hamna i ett skifte nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han syftar då till risken för allmän smittspridningen i Sverige. Det är viktigt att minska takten på spridningen och skydda de äldre, säger Tegnell.

– Igår togs beslutet gällande större evenemang över 500 personer. Det kan också finnas mindre evenemang där det kan finnas en risk, så vi tar fram ett underlag för att hjälpa arrangörer.

Annons
Annons

Tegnell säger att det inte finns en aktiv diskussion om att stänga skolor i Sverige, trots beskedet från grannländerna.

– Vi kommer ha ett möte med våra nordiska kollegor imorgon, säger Anders Tegnell.

Han fortsätter:

– Att stänga skolor är en väldigt komplicerad fråga. Sjukvården skulle bli av med personal då bland annat. Om man stänger skolor för tidigt skulle det kunna ha en negativ effekt istället. Detta kräver en stor fingertoppskänsla.

Folkhälsomyndigheten säger att man tar fram strategier för att bevaka hur antalet smittade ökar eller förändras, nu när direktiven för vilka som ska testas har ändrats i exempelvis Stockholm.

Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten arbetar hårt för att antalet sjuka varje vecka inte ska eskalera. Han upprepar beskedet att sjuka ska stanna hemma vid minsta symtom och skydda de äldre. Individen har en stor chans att påverka, säger han.

– Åldern är den absolut viktigaste indikatorn på att man har större risk att bli sjuk, säger Anders Tegnell.

Han säger att signalerna från sjukvården är stor oro gällande risken för att skolor ska stänga, då kan de inte göra en insats för patienterna i samma utsträckning.

Det kan bli aktuellt med besöksförbud på exempelvis äldreboenden längre fram, säger Tegnell, men understryker att rätt åtgärder måste sättas in vid rätt tillfälle.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att arbetet fortsätter med att säkerställa sjukvårdsmaterial, som skyddsmasker och annat skyddsutrustning.

– Gällande de inköp som görs så är det små kvantiteter som kommit än så länge, vilket är en konsekvens av den globala efterfrågan.

Tillgången kan variera mellan olika regioner, och eventuell brist kan slå hårdare mot vissa sjukhus. Chefsläkare från varje region kallas till möten för att de ska kunna uttrycka vilka behov som finns.

Socialstyrelsen har lagt ut ett uppdrag på Karolinska institutet i Stockholm gällande att utbilda vårdpersonal inom exempelvis infektionssjukvård.

– Tillgången på material påverkar hur vi kommer hantera situationen framöver, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons