Annons
X
Annons
X

Justitieministern öppnar för att ändra lagen

Efter SvD och Aftonbladets granskning där 72 svenska män avslöjats med att ha laddat ned bilder på övergrepp på barn öppnar justitieminister Morgan Johansson (S) för en lagändring.
– Det har aldrig varit lagstiftarens intention eller åsikt att det ska ha betydelse i vilken sida i lagboken en artikel står i, säger han.

Användarna

Morgan Johansson är upprörd över uppgifterna från SvD och Aftonbladet. Tillsammans har vi avslöjat 72 svenska män som laddat ned sexuella övergrepp mot barn. Polisen säger att de skulle kunna identifiera tusentals, men att resurserna inte räcker till.

– Det är ett oerhört allvarligt brott som underhåller barnpornografiindustrin. Det innebär ett övergrepp varje gång de här bilderna och filmerna visas, säger han.

Efter att första delen i granskningen publicerats reagerade justitieminister Morgan Johansson. Redan samma eftermiddag öppnar han för att flytta lagen från brottsbalkens sextonde kapitel – brott mot allmän ordning – till det sjätte kapitlet om sexualbrott.

Annons
X

Morgan Johansson öppnar för lagändring. Foto: Tomas Oneborg

– Senaste översynen av den här lagen gjordes av den borgerliga regeringen. Jag är beredd att göra en ny översyn för att se om argumenten fortfarande håller.

Om man ändå ska ta ett initiativ att flytta runt i brottsbalken kan man lika gärna ta ett helhetsperspektiv.

Han säger att anledningen till att lagen ligger där den ligger i dag, i lagens sextonde kapitel som brott mot allmän ordning, är för att den ska kunna slå brett.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Lagstiftarens mening har aldrig varit att det har betydelse för vilken sida i lagboken det här brottet står. Det har aldrig varit en fråga om hur man prioriterar de här brottet. Att det ligger i sextonde handlar om att det är ett bredare brott, det omfattar inte bara reella övergrepp utan också tecknade filmer och animationer.

  Men nu öppnar Johansson för att göra en helrenovering av lagen. En översyn kan vara på gång. Den första åtgärden blir att samla tjänstemännen, säger Johansson.

  – Om man ändå ska ta ett initiativ att flytta runt i brottsbalken kan man lika gärna ta ett helhetsperspektiv.

  Är ni beredda att flytta och skärpa lagen?

  – Ja, det är uppenbart. Vi ser fällande domar, men det är ett problem att de är så få.

  Vissa säger att brottet prioriteras ner på grund av att det är brott mot allmän ordning och inte brott mot person. Vad säger du om det?
  – Man kan diskutera om det ska stå i sjätte kapitlet. Det har aldrig varit lagstiftarens intention eller åsikt att det ska ha betydelse i vilken sida i lagboken en artikel står, vi signalerar brottet efter vilken straffskala det har. Men det är klart, jag är öppen att flytta det här brottet om det skulle underlätta.

  Samtidigt vill Johansson flytta fokus till datalagringsdirektivet från senhösten 2015. Han menar att EU-direktivet kan innebära att ännu färre nätpedofiler döms.

  – Det gör att spåren av de här pedofilerna kan sippra igenom. Att datalagringsdirektivet upprättas igen är en viktig fråga för oss.

  SvD rapporterade direkt från intervjun med Johansson:

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  På måndagseftermiddagen blixtinkallade justitieminister Morgan Johansson (S) svenska medier för att kommentera avslöjandet. Foto: Tomas Oneborg

  Annons

  Morgan Johansson öppnar för lagändring.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  På måndagseftermiddagen blixtinkallade justitieminister Morgan Johansson (S) svenska medier för att kommentera avslöjandet.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X