Annons
X
Annons
X

Löfven: Svenska val kan också angripas

Statsminister Stefan Löfven talade i Sälen om regeringens nya nationella säkerhetsstrategi och om hur Sverige ska skapa ett starkare skydd mot olika hot. SvD:s Frida Svensson liverapporterade – se direktrapporten under artikeln.

Av SvD
(uppdaterad)
Folk och Försvar 2017
Statsminister Stefan Löfven på podiet i Sälen.
Statsminister Stefan Löfven på podiet i Sälen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Statsminister Stefan Löfven varnade för påverkanskampanjer och desinformation när han talade vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Han uppmanade också till politiskt samförstånd om försvars- och säkerhetspolitiken.

Stefan Löfven (S) pekade på rapporter om ryska försök att påverka det amerikanska presidentvalet:

– Det finns ingenting som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade. Sverige behöver en digital upprustning och en stärkt medvetenhet om desinformation.

Annons
X

Det globala säkerhetsläget har försämrats kraftigt, framhöll Löfven.

Han varnade för en förnyad kärnvapenkapprustning mellan Ryssland och USA och pekade också på det pågående kriget i Syrien.

Löfven sade också att Sverige, utan att ge avkall på grundläggande värderingar och principer, strävar efter avspända relationer med vår granne i öst.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vill uppmana till fler kontakter med det ryska folket.

  Regeringen antog i onsdags en nationell säkerhetsstrategi.

  – Den innebär att en svensk regering för första gången ger en samlad syn på svensk säkerhet. Strategin utgår från våra främsta nationella intressen, sade statsministern.

  Han nämnde exempel som att värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande fri och rättigheter.

  Strategin syftar framför allt till att få hela samhället, myndigheter, privatpersoner, näringslivet och organisationer, engagerade i säkerhetsarbetet.

  Löfven uppmanade till politiskt samförstånd om försvars- och säkerhetspolitiken. Han påpekade att det politikområdet är sällsynt illa gjort för snabba utspel och att det i stället kräver eftertänksamhet och stabilitet.

  – Det finns en bred vilja att rusta upp totalförsvaret, sade Löfven.

  – Låt oss strida om skolan, sysselsättningen och skatter, men låt oss så mycket som möjligt söka samsyn och samarbete om Sveriges säkerhet. Det förtjänar Sverige.

  Löfven bjöd 2015 in partierna i Alliansen för att söka samsyn kring en nationell säkerhetsstrategi, men de samtalen gick inte i hamn. Därför har nu regeringen på egen hand tagit fram och fattat beslut om strategin, som enligt uppgift inte kommer att läggas fram i riksdagen.

  Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman tror inte att dokumentet får någon större betydelse. Enligt honom är strategin inte tillräckligt konkret för att ligga till grund för det militära och civila säkerhetsarbetet.

  Widman påpekar att försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår, tog fram en strategi redan 2005 där de övergipande syftena var att värna människors liv och hälsa, slå vakt om fri- och rättigheter, samt att garantera de grundläggande samhällsfunktionerna. Formuleringarna har återanvänts i de viktiga försvars- och säkerhetspolitiska dokumentet sedan dess, enligt Widman.

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  Löfven anlände till Sälen försenad på grund av strul med regeringsplanet. Foto: Pontus Lundahl/TT
  Statsminister Stefan Löfven och ÖB Micael Bydén vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen. Foto: Pontus Lundahl/TT
  Annons

  Statsminister Stefan Löfven på podiet i Sälen.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 3

  Löfven anlände till Sälen försenad på grund av strul med regeringsplanet.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 3

  Statsminister Stefan Löfven och ÖB Micael Bydén vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X