Annons

Lastbil rammade firare i Nice – minst 84 döda

Foto: VALERY HACHE / AFP
Under strecket
Tomas Medin Westman / Omni, SvD
Publicerad

En stor lastbil plöjde på torsdagskvällen rakt in i en folkmassa som samlats för att fira Frankrikes nationaldag i Nice. Minst 84 personer har dödats och ytterligare ett tiotal personer får akut vård och uppges sväva mellan liv och död.
Vittnen berättar hur den vita lastbilen körde in på strandpromenaden Promenade des Anglais och ”åkte slalom” bland nationaldagsfirarna. Föraren ska ha lämnat fordonet och öppnat eld innan han sköts ihjäl, enligt polisen. Bilder visar att framrutan på lastbilen fått ett stort antal skotthål.
Tidiga uppgifter gjorde gällande att lastbilen var full av granater och vapen, men källor nära utredningen uppger för AFP att det var en defekt granat och flera låtsasvapen. I bilen fanns också ett id-kort som identifierar mannen som en 31 år gammal fransk-tunisisisk medborgare.
Den franske presidenten Francois Hollande har redan nu kallat dådet för en terrorattack. Under natten har åklagare även meddelat att händelsen kommer att hanteras av anti-terrorutredare.
Det finns ännu inga uppgifter om gärningsmannens motiv.

• Vid 22.30 på torsdagskvällen körde en lastbil in i folkmassan som samlats längs med strandpromenaden Promenade des Anglais.
• Minst 84 personer har dödats och ytterligare 18 personer uppges få akutvård.
• Den misstänkte gärningsmannen har skjutits till döds. Ett pass som bekräftar mannens identitet har hittats i förarhytten, men hans namn har ännu inte offentliggjorts.
• Svenska UD har i nuläget inga uppgifter om att svenska medborgare ska ha dött eller skadats.
• Frankrikes president Francois Hollande kallade under natten dådet för en terrorattack och det hela utreds av anti-terrorutredare.
• Undantagstillståndet i landet, som egentligen skulle sluta gälla, har nu förlängts i tre månader.

Annons
Annons
Annons