Annons
X
Annons
X

Hans Rosling har avlidit

Hans Rosling, professor i internationell hälsa och grundare av Gapminder, är död. Det uppger medgrundarna Hans Roslings son Ola Rosling med hustrun Anna Rosling Rönnlund.

– Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, skriver de i ett mejl till TT.

Hans Rosling 1948–2017
Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi är extremt ledsna att meddela att professor Hans Rosling avled i morse. Han led av bukspottkörtelcancer som diagnosticerades ett år sedan. Han gick bort tidigt tisdag morgon den 7 februari 2017, omgiven av sin familj i Uppsala, Sverige, skriver Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling på gapminder.org.

I ett mejl till TT beskriver Hans Roslings familj hur Hans Roslings tillstånd försämrades snabbt de senaste dagarna.

– För några dagar sedan försämrade hans tillstånd plötsligt och han avled i sömnen med sin familj vid sin sida. Hans sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj. Vi i familjen ber om fortsatt visad hänsyn i denna tunga stund och eventuella frågor hänvisas därför till Karolinska institutets pressavdelning”, skriver de i mejlet.

Annons
X

Familjen skriver också att Hans Rosling fick ett fint sista år, sedan han fick diagnosen för ett år sedan.

– Hans har i sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig, skriver de.

Hans Rosling grundade Gapminder för elva år sedan tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund – ett beslut som innebar att han enbart arbetade 5 procent som forskare på Karolinska Institutet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var ett fantastiskt beslut. De 95 procent han arbetade för Gapminder gjorde honom till en världskänd folkbildare, eller ”Edutainer” som han tyckte om att kalla det, skriver Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling på Gapminder.se.

  Hans Rosling har, utifrån den statistik de sammanställt på Gapminder, bland annat gjort succé med sina så kallade TED-föreläsningar där han genom nyskapande sätt att presentera statistik visar hur världen förändrats över årtiondena – både i negativ men framför allt positiv riktning. En av Hans Roslings TED-föreläsningar var länge den mest nedladdade någonsin.

  I en intervju med SvD från i fjol beskriver den europeiska TED-chefen Bruno Giussani samarbetet med Hans Rosling genom åren. Han vittnade om hur Rosling extremt noga med förberedelserna för att hans presentationer av avancerad statistik skulle bli så pedagogiska som möjligt.

  – Om du frågar honom så skulle han säga att förberedelser är nyckeln, sa Giussani i intervjun.

  På Karolinska Institutet är det i dag Helena Nordenstedt som sköter utbildningen i internationell hälsa, där Hans Rosling började sin karriär efter sina år som läkare i fält i framför allt Moçambique.

  Det var också på Karolinska Institutet som han först chockerades av bristen på kunskap om hälsotillståndet i världen hos institutets läkarstudenter, berättar Helena Nordenstedt för SvD.

  – Deras gissningar på hans frågor var till och med sämre än slumpmässiga svar. Det hade han först svårt att förstå, det här skulle ju vara ambitiösa studenter som skulle veta mycket om världen, säger hon.

  Men med tiden skulle Rosling upptäcka att i princip alla i samhället omkring honom hade liknande förutfattade meningar – ofta alltför negativa – om hur världen ser ut, när det gäller allt från barnadödlighet och livslängd till andel barn som går i skolan och fattigdomsnivåer. Här upptäckte han vad han ville syssla med: att utbilda världen om världen.

  – Hans teori är att många lär sig om världen i skolan, men sedan inte uppdaterar kunskapen. Så han tog varje chans han hade att utbilda omvärlden.

  Vad vill du att världen tar med sig av hans budskap?

  – Att alltid leta upp fakta. De finns ju där. Och att komma ihåg att det man lär sig i dag kanske inte stämmer i morgon – och framför allt inte om 5–10 år, säger Helena Nordenstedt, och tillägger:

  – Samtidigt poängterade han alltid att även om den extrema fattigdomen har halverats de sista 25 åren, får man inte glömma de 10 procent som finns kvar. Han var alltid orolig för det. Vi är inte färdiga med den extrema fattigdomen ännu.
  Joachim Beijmo, stabschef på biståndsorganisationen Sida säger att Rosling påverkade beslutsfattarna.

  – Han förändrade berättelsen om världens utveckling i Sverige och även synen på biståndet, han visade att det stöd vi ger faktiskt fungerar. Det kommer att vara ett stort tomrum efter honom. Han var en ständig kravställare på att uppdatera sin kunskap och att gå till den senaste statistiken för att se hur det ligger till, på så sätt var han en inspirationskälla för alla som jobbar med bistånd, säger Beijmo och tillägger:

  – Han ställde mycket frågor om satsningar i biståndet så han påverkade beslutsfattarna att satsa på vissa frågor framför allt sjuk- och hälsovård och vaccinering av barn.

  På tisdagseftermiddagen flödade kondoleanserna efter beskedet om Roslings död. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är en av dem som sörjer beskedet.

  – Hans Rosling var en människa - och professor - som gjorde skillnad. Alltid baserad på fakta, alltid med en vilja att förklara. Så saknad, skriver hon på Twitter.
  Även statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade Roslings död.

  – Det är en stark röst som försett oss med mycket fakta och en positiv framtidsbild, säger Löfven till TT.

  Artisten Niklas Strömstedt är en annan som uttrycker sin sorg på Twitter.

  – Så sorgligt för hela världen att Hans Rosling är borta, skriver han.

  Hans Rosling blev 68 år gammal.

  Texten uppdateras.

  Annons

  Hans Rosling.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X