Annons
X
Annons
X

Årets kock: Det var mitt psyke som avgjorde

Det var tätare inpå målsnöret än på många år. Det slutade med en vinnare från Restaurang Lilla Ego i Stockholm: Jimmi Eriksson. Oddsen var goda för vinnare från denna arbetsplats då de hade tre deltagare i finalen.

Årets kock

**Årets kock är avgjord. **Av de åtta i finalen blev fem oplacerade. Tredjeplatsen knep David Lundqvist, Gute Grill & Bar i Stockholm. Silverpengen gick till veteranen Johan Backeus från Aveqia, Stockholm. Men i denna tävling är det helt och hållet ”the Winner takes it all”. Segraren Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm har varit i semifinal tre gånger. Nu är han Årets kock efter första finalen.

– Jag är sjukt lycklig, jag kände att jag fått till alla rätter och smaker, men det sa alla mina medtävlare också, förklarar en påtagligt trött med glad Jimmi Eriksson för Svenska Dagbladet.

Vad var det som avgjorde?

Annons
X

– Mitt psyke, tror jag, om man förbereder sig på allt som kan hända kan man bara njuta av dagen.

Motiveringen från juryn lät: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i nutida utförande”.

Stockholmaren Jimmi Eriksson är 28 år och har bland annat jobbat på Pontus! och restaurang Jonas, båda i Stockholm. Hans kockförebild är dock Elena Arzak från San Sebastian. Men mest har ägarna till Lilla Ego, Tom Sjöstedt och Daniel Räms, betytt för honom. Båda har varit segrare i Årets kock-tävlingen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt delades Karin Fransson Mentorpris ut. Det gick till kocken Lina Ahlin på den nyöppnade krogen Agrikultur i Stockholm Som förra årets fick White Guides Rising star-pris.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Prisutdelaren prins Carl Philip, som traditionsenligt hänger medaljer runt halsen bakifrån, fumlade några gånger innan han äntligen fick den på plats.

  Tävlingen gällde att bräcka varandra i att göra hälleflundra, kungskrabba och rådjursadel på allra bäst vis. Två rätter skulle det bli, och de skulle bestå av minst 50 procent grönsaker. Köttet skulle även skäras upp, eller trancheras, inför juryn.

  – Det var otroligt fina råvaror. Det var så roligt att laga mat i dag, säger Eriksson som njöt genom hela tävlingen.

  Tävlingen genomfördes för 33:e året i rad och titeln innebär även att vinnaren är svensk mästare i professionell matlagning.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X