Annons
X
Annons
X

Forskare om att zika-virus har spridits via sex: "Oväntat"

Det första fallet av zikaviruset som smittats via sexuell kontakt har rapporterats i Texas i USA. Det uppger hälsovårdsmyndigheten i Dallas, Texas.

Av TT, SvD
(uppdaterad)
Zikautbrottet

Det är hälsovårdsmyndigheten i Dallas i Texas, som rapporterar ett fall av zika-virus som ska ha överförts sexuellt, skriver NBC DFW. Enligt uppgifterna har en person infekterats via en sexuell kontakt med en individ som besökt Venezuela. Det finns enligt myndigheten i Dallas inga indikationer på att smittan har överförts via myggor, skriver TT.

Ytterligare ett fall rapporterades in i januari, där en person ska ha smittats i samband med sexuellt umgänge, enligt AFP. Viruset ska också ha upptäckts i sperman hos en man som blivit smittad, men som inte hade kvar viruset i blodet.

Johan Bergström, virusforskare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, reagerar kraftigt på nyheten om att zika-viruset kan spridas via sexuella kontakter.

Annons
X

– Det är verkligen oväntat. Zika tillhör en stor familj av virus. Och det har inte rapporterats om att andra virus av den här typen, som exempelvis denguefeber, sprids sexuellt. Det är därför jag blir förvånad, säger han till TT.

Under måndagen gick Världshälsoorganisationen, WHO, ut och klassade spridningen av viruset som ett internationellt hot mot folkhälsan.

WHO uppgav i slutet av januari att zikaviruset sprider sig "explosionsartat" i Syd- och Centralamerika. I Colombia har mer än 2 000 gravida kvinnor smittats av viruset – som framförallt misstänks ligga bakom att tusentals barn har fötts med fosterskador.

Foto: AP

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X