Annons

”Befarade ökningen har inte inträffat än”

Anders Wallensten, biträdande  statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hittills har Sverige haft 2 272 bekräftade fall och 36 avlidna, och fortsatt fokus ligger på åtgärder för att minska smittspridningen.

– Den befarade ökningen i Stockholmstrakten har inte inträffat än, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Under strecket
Publicerad

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, inleder pressträffen med att ge en uppdaterad bild av virusläget.

– 340 000 fall har rapporterats i världen och Europa står för en allt större andel, säger han.

Hittills har Sverige haft 2 272 bekräftade fall av coronavirus och 36 döda, och med smittspridning i allt fler regioner.

– Den befarade ökningen i Stockholmstrakten har inte inträffat än.

– Vi har ett antal åtgärder som vi pratat om för att minska spridning, och minska risken för snabb spridning framförallt, säger Wallensten, och tar upp resandet som en åtgärd.

Fundera på om resan verkligen är nödvändig, är uppmaningen.

Vidare berättar han om en ny föreskrift som bland annat är riktad mot restauranger och caféer, något som socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tog upp på en pressträff tidigare under tisdagen.

– Vi kommer bara tillåta servering vid bord. Ingen barservering utan man tar emot sittande gäster och serverar vid bordet, sade Carlson då.

Däremot kommer skidanläggningarna att få hålla öppet under påskhelgerna och Anders Wallensten säger att det är viktigt att idrottsrörelsen fortsätter med ungdomsverksamhet.

Annons
Annons

– Det är inte så att vårt land ska stänga ned helt nu. Det är synnerligen viktigt för all ungdomsidrottsverksamhet, att de fortsätter med sin verksamhet, säger han.

Myndigheterna har tagit fram rekommendationer för hur man kan lägga upp sin idrottsverksamhet. Det handlar exempelvis om att förlägga träningar utomhus och städa mer frekvent.

Återigen påminns om åtgärderna för att minska smittspridningstakten och vikten av att skydda de äldre.

Från Socialstyrelsen var budskapet att regionerna måste vara solidariska.

– Det pågår ett intensivt arbete i regionerna och kommunerna för att tillgodose den skyddsutrustning som behövs, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Nu är det solidaritet som gäller och man måste agera nationellt, säger hon.

Hon berättar också att ingen region rapporterar ett överskott av material.

– Men vi måste hitta en form för att använda resurserna.

Att nå ut till alla grupper i samhället är en stor utmaning, konstaterar Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. En sådan grupp är personer med annat modersmål än svenska.

– Det är ett otroligt viktigt arbete att nå ut till var och en, säger Olofsson och berättar att myndigheterna bland annat använder sociala medier aktivt.

– Vi kommer också att inleda ett fördjupat samarbete med civilsamhället, bland annat pensionärsorganisationer, kyrkor, trossamfund och idrottsrörelser.

Följ myndigheternas råd, var källkritisk, sprid inte rykten och besök Krisinformation.se för bekräftad information från myndigheter, är uppmaningarna.

Annons
Annons

Går det att säga något om var smittan ökar mest just nu?

– Nej, vi har mest konstaterat att det förekommer samhällsspridning i stort sett hela Sverige. Inte några tydliga signaler på att det drar iväg någonstans på det sättet, säger Wallensten.

Johanna Sandwall får frågan om Socialstyrelsen vet huruvida de som jobbar i sjukvården är utsatta för risk, och hur myndigheten i sådana fall ser till att de är säkra och kan göra sitt jobb.

– Ingen vårdpersonal ska känna sig orolig eller osäker på hur man jobbar. De åtgärder som vidtas nu är förberedande för en resursknapphet. Jag kan bara konstatera att vi har brist på resurser, sen får expertisen ta fram de bästa rekommendationerna kring hur man arbetar, samtidigt som vi måste jobba med att fortsätta det intensiva arbetet med att säkra leveranser, säger hon.

Kan ni säga något om vad de som hittills har dött har för gemensamma nämnare?

– Vi får ju information via Intensivvårdsregistret. Det är klart vi ska titta på det, men så länge det är små siffror så kommer vi inte gå ut med några detaljer om enskilda individer. Ser vi tendenser så kommer vi att säga det, svarar Wallensten.

På frågan om varför man inte stänger alla skolor i hela landet svarar Wallensten att det finns många bakomliggande anledningar. Bland annat bedömer de att det inte finns så mycket smittspridning bland barn, och att en stängning av skolor får konsekvenser i samhället i övrigt, som kan påverka vården.

Ni pratar om begränsningar vid restauranger och serveringar, hur tänker man kring skolmatsalar?

– Skolor har också fått en del instruktioner. I dialog med skolorna har Skolverket gett ut den typen av instruktioner redan, säger Wallensten.

Wallensten får frågan om Folkhälsomyndigheten har begärt ett in- och utreseförbud i Stockholm, eller någon annan region, av regeringen.

– Nej. Alla resor är inte orimliga eller osäkra. I nuläget ser vi inte behovet att göra på annat sätt än att ha den här uppmaningen att tänka efter före, säger Wallensten.

Morgan Olofsson får frågan hur han bemöter den kritik som kommit för att information på andra språk än svenska kommit försent, och Olofsson instämmer att de har varit för dåliga på att få ut information till alla.

– Vi har ett jättestort ansvar och vi gör vårt yttersta nu för att bli bättre, och det måste vi bli. Hela den ansatsen som finns här för att förskjuta kurvan den går ju ut på att nå ut med kommunikation. Så vi tar det på största allvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons