Annons
X
Annons
X

Avtalet klart: ”Bästa av två världar”

EU:s stats- och regeringschefer nådde sent på fredagskvällen en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU.

– Det här är tillräckligt för att få mig att rekommendera att Storbritannien stannar i EU och får det bästa av två världar, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron under en presskonferens på fredagen.

(uppdaterad)
Storbritannien efter brexit
Foto: Dylan Martinez / AP

Klockan 21.58 på fredagen twittrade Litauens president Dalia Grybauskaite att ett avtalet var klart, och att dramat därmed är över. Detta meddelas efter mer än två dygns intensiva samtal mellan Storbritanniens premiärminister David Cameron och EU:s 27 andra stats- och regeringschefer.

Vi har en deal! Det är en bra kompromiss, som jag hoppas kommer att behålla Storbritannien i EU.

Även Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka bekräftar uppgörelsen via Twitter.

Annons
X

"Vi har en deal! Det är en bra kompromiss, som jag hoppas kommer att behålla Storbritannien i EU. V4 (Visegrad-länderna) hjälpte mycket till för att nå uppgörelsen", skriver Sobotka.

Strax därefter bekräftades uppgifterna av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. 22.30 skrev han på Twitter att ett enhälligt stöd för en ny uppgörelse tagits fram.

Många detaljer kring avtalet var ännu oklart vid 23.00-tiden på fredagen. Men Elmar Brok, EU-parlamentsledamot för den tyska förbundskanslern Angela Merkels parti CDU, uppger för TT att slutkompromissen ger Storbritannien möjlighet att begränsa välfärden för inflyttade EU-medborgare under sju år.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dock ges inga möjligheter till förnyelser av begränsningstiden, vilket Storbritannien förde med sig som ett av sina krav inför mötet.

  Storbritanniens premiärminister David Cameron skrev efter uppgörelsen på Twitter att han förhandlat fram ett avtal som kommer ge britter en särställning inom EU. Avtalet kommer att lämnas över till den brittiska regeringen i morgon vid 10.00.

  – Det här är tillräckligt för att få mig att rekommendera att Storbritannien stannar i EU och får det bästa av två världar, sade Cameron under en presskonferens på fredagen.

  Uppgörelsen innebär att Cameron kan ta med sig avtalet hem och avgöra om han tycker att den räcker för att kampanja för fortsatt medlemskap i EU. Brittiska medier har spekulerat kring 23 juni som ett möjligt datum för folkomröstning.

  David Cameron kämpade hårt för Storbritannien. Gott avtal för Storbritannien och för EU. Gratulerar!

  En av knäckfrågorna i förhandlingarna har varit premiärminister David Camerons krav att begränsa tillgången till de sociala trygghetssystemen för nyinflyttade EU-medborgare.

  Direkt efter att det blev känt att ett avtal tagits fram började gratulationerna strömma in till britterna, bland annat från Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

  "David Cameron kämpade hårt för Storbritannien. Gott avtal för Storbritannien och för EU. Gratulerar!" twittrade Løkke.

  Den tyska förbundskanslern Angela Merkel säger att "jag anser att vi har gett Cameron ett paket som han kan kampanja med för att behålla Storbritannien i EU".

  – Jag är lättad, jag är nöjd. Till sist har vi nått en bra överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S) på sin pressträff efter toppmötet.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Dylan Martinez / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X