Annons
X
Annons
X

Behöver 29 miljarder extra för att klara nästa år

Mellan 140 000 och 190 000 asylsökande väntas komma till Sverige under 2015. Det är mer än dubbelt så många som Migrationsverket räknade med i somras.

Kostnaderna för nästa år väntas stiga med 29 miljarder kronor jämfört med tidigare prognos.

Av TT
Flykten till Europa

Myndigheten påpekar att prognosen är väldigt osäker.

– Vi konstaterar att den nuvarande flyktingsituationen saknar motstycke i modern tid. Vi ser bilder på människor som bokstavligen vandrar från Grekland, över Balkan och Tyskland och mot Norden. Fler än någonsin söker asyl i Europa, men det finns ingen gränskontroll och ingen exakt siffra, säger generaldirektören Anders Danielsson på Migrationsverkets presskonferens.

Migrations verkets generaldirektör Anders Danielsson presenterar Migrationsverkets prognos över antalet asylsökande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det har uppstått en flyktingkorridor via Grekland och in i Europa och Sverige påverkas, fortsätter han.

Annons
X

29 000-40 000 av årets asylsökande är ensamkommande barn. 2016 ligger beräkningarna på mellan 100 000 och 170 000 asylsökande, varav 16 000-33 000 är ensamkommande barn.

– EU:s och enskilda medlemsstaters agerande kommer att ha en avgörande betydelse för hur många asylsökande som når Sverige framöver, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

I slutet av året kommer det att saknas mellan 25 000 och 45 000 boendeplatser, enigt Migrationsverket. Myndigheten befarar att behovet inte kommer att täckas trots alla "extraordinära boendelösningar" som ses över.

När det gäller kostnaderna för Migrationsverkets anslag, ersättningar och bokostnader för asyltiden och kommunersättningar för de som fått uppehållstillstånd är siffrorna för 2015 27,5 miljarder kronor, 2016 60,2 miljarder och 2017 73 miljarder.

Flyktingar i Serbien vid kroatiska gränsen. Foto: Marko Djurica/Reuters

**Migrationsverket slår fast **att det krävs gemensamma lösningar på nationell nivå för att kunna klara att ta hand om alla flyktingar som kommer till Sverige. "Behovet av alternativa lösningar kan bli långsiktigt, och den svenska asylmottagningen kommer framöver att se annorlunda ut", skriver verket.

"Situationen just nu saknar motstycke", framhåller Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i pressmeddelandet.

När det gäller kostnaderna för Migrationsverkets anslag, ersättningar och bokostnader för asyltiden och kommunersättningar för de som fått uppehållstillstånd är siffrorna för 2015 27,5 miljarder kronor, 2016 60,2 miljarder och 2017 73 miljarder.

I många delar är prognosen ett enda stort rop på politisk hjälp från Migrationsverkets sida.

"Den kraftiga ökningen av asylsökande som kommer till Sverige gör att Migrationsverkets nuvarande kapacitet inte längre räcker till för att ge ett ordnat mottagande till nya asylsökande. Migrationsverket bedömer att det kommer att saknas mellan 25000 och 45 000 boendeplatser vid slutet av året, och risken finns att behovet inte täcks trots alla extraordinära boendelösningar som ses över för tillfället. Även nästa år kommer behovet av boendeplatser att vara mycket stort".

Dagens planerade möte om flyktingpolitiken mellan regeringen och oppositionspartierna, förutom SD, skjuts upp, enligt Dagens Nyheter. Mötet hålls nu i stället i morgon klockan 13 på Rosenbad. Anledningen är att partierna vill ha mer tid för att förbereda sina förslag, uppger migrationsminister Morgan Johanssons pressekreterare för TT.

Annons

Migrations verkets generaldirektör Anders Danielsson presenterar Migrationsverkets prognos över antalet asylsökande.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Flyktingar i Serbien vid kroatiska gränsen.

Foto: Marko Djurica/Reuters Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X