Annons

Jurist: Tystnaden om risker med palmoljan kriminell

Livsmedelsindustrin och EU-kommissionen har känt till riskerna med farliga estrar i palmolja i nästan tio år, säger den italienske konsumentjuristen Dario Dongo. Ändå har myndigheterna inte varnat konsumenterna. I stället för att växla över till mindre riskabla oljor som raps har industrins användning av palmolja tvärtom ökat snabbt.

Publicerad
Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Italienska konsumentjuristen Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin.
Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Italienska konsumentjuristen Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin. Foto: Alberto Canale

Kanske är det för att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa ligger i den italienska staden Parma. Italien var i alla fall det första och länge enda landet som uppmärksammade EU:s expertrapport som i april förra året varnade för cancerframkallande ämnen i framför allt raffinerad palmolja.

Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Italienska konsumentjuristen Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin.

Foto: Alberto Canale Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons