Jurist: Tystnaden om risker med palmoljan kriminell

Livsmedelsindustrin och EU-kommissionen har känt till riskerna med farliga estrar i palmolja i nästan tio år, säger den italienske konsumentjuristen Dario Dongo. Ändå har myndigheterna inte varnat konsumenterna. I stället för att växla över till mindre riskabla oljor som raps har industrins användning av palmolja tvärtom ökat snabbt.

Under strecket
Publicerad
Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Italienska konsumentjuristen Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin.

Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Italienska konsumentjuristen Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin.

Foto: Alberto Canale
Annons

Kanske är det för att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa ligger i den italienska staden Parma. Italien var i alla fall det första och länge enda landet som uppmärksammade EU:s expertrapport som i april förra året varnade för cancerframkallande ämnen i framför allt raffinerad palmolja.

Efter en bred kampanj och en stor namninsamling som undertecknades av 168 000 italienare har flera av landets livsmedelskedjor nu beslutat att rensa sina hyllor helt från palmolja.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons