Annons

Jurist kom kokainet på spåren

Författardrömmar hade han inte. Däremot ett behov av att skriva om det han mötte i tingsrätten. Trött på svenska deckares likriktning valde debutanten Jens Lapidus en annan utsiktspunkt - de kriminellas. Och poliserna lyser med sin frånvaro.

Under strecket
Publicerad

Vi möts på en lunchkrog ett stenkast från Stureplan. Jens Lapidus arbetar i kvarteren som biträdande jurist på en av Sveriges största byråer för affärsjuridik, Mannheimer Swartling advokatbyrå. I dagarna kommer hans debutbok Snabba cash (Wahlström & Widstrand) ut.
När SvD för ett par veckor sedan skrev om hur kokainet sprider sig från överklassen till förorten till ackompanjemang av flotta bilar, Armanikostymer, om unga män som lånar glamour från Stureplan långt från deras barndomsmylla och om prissänkande knarkinflöde över gränserna, kom jag på mig att tänka med Snabba cash i färskt minne: ”Lyckades de trots allt med leveransen?”

Jens Lapidus balanserar medvetet på gränsen mellan fiktion och verklighet. Historien rör sig i Stockholm, i en värld av brottslighet, juggemaffia, Österåker, kriminell ”heder”, gym, mc-gäng, chilenska knarklangare, lyxliv på överklassgods, snortande brats och wannabes i kändisträsket kring Stureplan.
Drivna av hat; mot uppväxten, mot samhället, mot att inte ha andras pengar
och mot sig själva söker bokens huvudpersoner snabba upplevelser - och snabba pengar.
Citerade domstolsutlåtanden, polispromemorior och tidningsartiklar får läsaren att leta i minnet efter verkliga händelser och personer.
Jens Lapidus försäkrar dock, när vi är klara med koljan respektive caesarsalladen, att han hittat på alltihop.

Annons
Annons
Annons