Annons
X
Annons
X

Juridiskt kön inte samma som biologiskt

REPLIK | KÖNSBYTEN

Biologiska kön är en sak, juridiska kön är något helt annat.
Hanna Söderström

Begreppen ”kvinna som vill bli man” och ”man som vill bli kvinna” återkommer i debatten när Lennart Sacrédeus (KD) ger sig in i frågan om juridiska könsbyten (
Brännpunkt 13/1). Att detta är en biologisk omöjlighet och att transsexualism inte handlar om att ”byta kön” utan om att korrigera sin kropp i enlighet med den könsidentitet som finns präglad i hjärnan sedan födseln, verkar tyvärr han liksom många andra obekymrat okunniga om.

Forskning och erfarenhet visar att den enda metod som är framgångsrik för att behandla personer med transsexualism – den permanenta upplevelsen av att befinna sig i en kropp av fel kön – är genom hormonell och kirurgisk behandling. För många är det också viktigt att i den mån det går korrigera könsorganet för att efterlikna det könsorgan vi saknar sedan födseln.

Annons
X

Det är dock inte alltid möjligt. Risk för blodproppar, cancer eller att inte tåla narkos kan sätta käppar i hjulet – eller – en önskan att kunna få egna barn som känns starkare än längtan efter ett könsorgan som efterliknar det man saknar. För män som föds med en kvinnas kropp är den medicinska möjligheten att få ett manligt könsorgan dessutom kraftigt eftersatt och möjligheten att alls ha ett fungerande sexliv efter operation är ofta begränsad.

I denna verklighet väljer en del transsexuella att avstå från könskorrigerande operation men lever likväl i sitt nya kön där problemen som uppstår är administrativa – inte sociala.

Könet är det första vi avgör hos en ny person och det sker på delar av en sekund. Röst, kroppsform, rörelsemönster, ordval, det finns en hel serie av faktorer som spelar in – könsorganet och vårt juridiska kön är inte en av dessa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att dela upp samhället i två juridiska kön är en uppdelning som i grund och botten strider mot den liberala grundvärderingen att vi alla ska ha samma rättigheter oavsett hudfärg, religion eller kön. Biologiska kön är en sak, juridiska kön är något helt annat. Men när vi nu har denna uppdelning finns ingen anledning att välja sortering utifrån just könsorgan. Det försvårar nämligen tillvaron enormt för oss transsexuella och det är en ickefråga för den stora majoriteten.

  Omgivningen uppfattar mig som kvinna och det är först när jag behöver legitimera mig med mitt juridiska kön som det uppstår förvirring. Detta i sammanhang där mitt könsorgan inte alls är relevant, som exempelvis när jag söker jobb.

  Vad vi transsexuella begär är att stat och myndigheter ska respektera vår könsidentitet och det sociala kön som omgivningen tillskriver oss. Vad vi har mellan benen är en privatsak mellan oss, våra eventuella partners och till viss del sjukvården. Det är ingenting som angår min chef, mina arbetskamrater och framförallt inte politiker med en sjuklig fixering vid andra människors underliv, och ett överutvecklat ordningssinne.

  Jag är kvinna därför att den hjärna jag tilldelats av naturen är en kvinnas och därför att omgivningen upplever mig som kvinna. Att det står fel kön i passet är politikers fel. Hur jag väljer att skaffa barn är inte en samhällsfråga och varje barn som har en förälder som tvingas genomgå den prövning som transsexualism innebär kan skatta sig lycklig över att ha en så stark förälder.

  HANNA SÖDERSTRÖM

  liberal debattör med transsexualism

  LÄS OCKSÅ:
  Regeringen borde inte gett efter för KD

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X