Annons

Juridiken stoppar inte bluffakturorna

Resultatet i det uppmärksammade Helsingborgsmålet där den åtalade huvudmannen i en stor härva av bluffakturor friades av tingsrätten i onsdags var en stor besvikelse. Vi var många som hoppades att den här rättegången skulle bli en milstolpe i kampen mot fakturabedrägerier mot företagare. Det skriver Elisabeth Thand Ringqvist och Lars Nordfors, Företagarna.

Publicerad

Det principiellt viktiga med domen och åklagare Tord Josefsons arbete är att tingsrätten konstaterar att bluffakturor är brottslig verksamhet. Förhoppningsvis ger det ännu fler företagare mod att anmäla när det bevisligen är ett brott och inte försumlighet av företagaren. En av anledningarna till att fakturabedrägerierna kunnat växa till ett sådant enormt problem för svenska företagare är rättsväsendet sällan tidigare har drivit dessa mål som brottmål utan civilmål.

Rättegångens resultat visar dock att beviskraven för om en ägare i företaget haft något avgörande inflytande på den dagliga verksamheten är mycket högt ställda. Det gör det i praktiken svårt att knyta en person till denna typ av brottslighet, vilket gör företagare fortsatt till ett lovligt byte för bedrägeriförsök.

Annons
Annons
Annons
Annons