Annons
X
Annons
X

Juridik redan på gymnasiet lockar

Arbetsmarknaden ser bra ut för nyutexaminerade jurister i Sverige. Enligt en färsk undersökning får allt fler jobb redan innan de avslutat studierna. Yrkets starka attraktionskraft har nu skapat ett tryck på gymnasieskolor som erbjuder juristlinje.

Oktay Bagirbekov, Fredrik Östlind, Maria Ivic och Elham Farhadi går alla juristprogrammet på gymnasiet. I bildspelet svarar de på varför de pluggar juridik.
Oktay Bagirbekov, Fredrik Östlind, Maria Ivic och Elham Farhadi går alla juristprogrammet på gymnasiet. I bildspelet svarar de på varför de pluggar juridik. Foto: YVONNE ÅSELL/SVD

17-åriga Elham Farhadi har velat bli advokat sedan hon var en liten flicka. När det var dags att välja gymnasieinriktning kändes det självklart att satsa på ekonomiprogrammet med inriktning på juridik.

– Det verkade kul och det var helt nytt, säger hon.

Snart avslutar Elham Farhadi andra året på Bromma gymnasium, planen för framtiden är utstakad – juristlinjen på universitetet och sen är det bara att jobba mot målet att en dag bli advokat.

Annons
X

SvD Näringsliv besökte skolan och pratade med ett tiotal elever som går i hennes klass. De ångrar inte sitt val och tycker att det är roligt att lära sig om lagar och domstolar.

Läraren Elma Avdic berättar att kunskaperna de får är användbara även om de inte väljer att fortsätta studera juridik.

– De har nytta av det i egenskap av anställd, egen företagare men även konsument eftersom vi bland annat går igenom konsumentlagstiftningen, förklarar hon.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många SvD Näringsliv talat med säger att de valde juridikinriktningen eftersom utsikterna för att få jobb ser ljusa ut. En del av dem har jurister i sin bekantskapskrets och pekar på att de haft väldigt lätt att få arbete och att de till och med kunnat välja och vraka.

  En undersökning som fackförbundet Jusek gjort och som ännu inte publicerats visar att ungdomarnas analys stämmer. Andelen nyutexaminerade jurister som fått jobb redan innan studierna avslutats har ökat med nio procentenheter och uppgår nu till 45 procent. 35 procent av de tillfrågade uppger att de fått sitt första kvalificerade jobb inom 1–3 månader efter examen.

  Men intagningspoängen till juristlinjen på universitetet är höga och söktrycket enormt. Anna Rohlin Larsson på Jusek säger att det generella tipset till ungdomar som vill satsa på en juristutbildning är att göra högskoleprovet.

  Rådet till dem som kommit in och nu pluggar till jurister är att de ska skaffa sig praktik och försöka få erfarenhet redan under utbildningen.

  – Man kan engagera sig i föreningar och jobba extra vid sidan av. Det är något vi uppmuntrar. Vi vet att majoriteten gör det men det är viktigt att se till att jobba med något där de kan få användning av sin utbildning. Det kan till exempel vara att hjälpa till på en advokatbyrå, säger hon.

  Ungdomarna på Bromma gymnasium har många drömmar. Vissa vill bli advokater, andra siktar på domare. En del av dem vi pratat med menar att yrket ger stora möjligheter att tjäna mycket pengar.

  18-årige Oktay Bagirbekov säger att han kan tänka sig att bli affärsjurist, det är där pengarna finns menar han. Men vägen dit är lång, det vet alla som går Brommagymnasiets juristlinje.

  Intresset för utbildningen har varit stor och inför nästa läsår utökar skolan med ytterligare en klass, berättar Madeleine Heiman, som är rektor.

  Hur allmänbildad är du? Testa dig själv!

  Vad har inte varit en pjäs i Monopol? quiz.svd.se Vad heter Douglas karaktär i Wall street? quiz.svd.se Vilken Ericsson-mobil kom 1999? quiz.svd.se
  Har du koll på advokatserierna? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Oktay Bagirbekov, Fredrik Östlind, Maria Ivic och Elham Farhadi går alla juristprogrammet på gymnasiet. I bildspelet svarar de på varför de pluggar juridik.

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD Bild 1 av 5

  Elham Farhadi, 17 år: – Sen jag var liten har jag velat bli advokat, det verkar vara ett kul jobb. Men jag vill inte försvara idioter i rätten. Utbildningen är bra men man måste plugga mycket.

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD Bild 2 av 5

  Maria Ivic, 18 år: – Jag visste inte vad jag skulle välja för inriktning på gymnasiet. Det här programmet är ganska nytt och lite annorlunda. I framtiden vill jag jobba med siffror, så det blir något inom ekonomi.

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD Bild 3 av 5

  Oktay Bagirbekov, 18 år: – Jag vill bli åklagare, advokat eller affärsjurist. Efter gymnasiet tänker jag söka juristlinjen, det intresserar mig och har alltid gjort det. Men visst lockar pengarna också.

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD Bild 4 av 5

  Fredrik Östlind, 18 år: – Min mamma är utbildad jurist och pappa arbetar med ekonomi så mitt val av utbildning var ganska självklart. Jag vill bli domare men jag vet att det krävs väldigt mycket och tar lång tid att nå dit.

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X