Annons

Juridik och politik i otakt

Foto: TV: Nils Petter Nilsson/TT, TH: Magnus Andersson/TT

PODD | 15 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras politiken och dess förhållande till juridiken. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras om när politiken och juridiken går i otakt, eller till och med drar åt olika håll.

Det är nog ingen som har missat att Sverige kämpar i motvind när det gäller att upprätthålla lag och ordning på ett tillfredsställande sätt. På ledarsidan skriver vi återkommande liksom tar upp i den här podden olika exempel på rättsstatens svårigheter att verka – och exempel på en av de mer allvarliga frågorna som regionpolischefen Carin Götblad har lyft flera gånger är hur brottslighet går ner i åldrarna och där vi inte är tillräckligt utrustade lagstiftningsmässigt och på myndighetssidan för att möta unga kriminella.

Allmänheten uttrycker i olika intervjuer nästan varje dag oro över situationen, över upplevd ökad otrygghet och det har skapat ett stort tryck på politikerna att signalera att de tar oron på allvar och har lösningar på problemen. Igår kom nya förslag, då gällde det skärpta straff. Men blir det rätt åtgärder som föreslås, när känslan av att det är bråttom är så påtaglig? Är juridiken och politiken på samma sida, och hur kan man få till stånd bästa möjliga beslut?

Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med:

Paula Röttorp, kolumnist på ledarsidan, advokat numera inom finansjuridik och ett förflutet som ledamot i Liberalernas partistyrelse,

Daniel Bergström, tillförordnad hovrättsassessor vid Svea Hovrätt men också återkommande gästskribent på ledarsidan,

Bengt Ivarsson, advokat och ordförande för Sveriges advokatsamfund 2013–2017.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons