Junilistan nära beslut om valet

Junilistan arbetar nu fokuserat på målet att ställa upp i riksdagsvalet. Nils Lundgren har skrivit en första valplattform. Vi har kommit till det läget att det bara fattas ett beslut, säger en person med insyn centralt i partiet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Junilistans succé i EU-valet förra året fick Lars Wohlin att direkt börja tänka på en satsning i riksdagsvalet. Det är i riksdagen som den svenska Europapolitiken verkligen kan påverkas, menar EU-parlamentarikern.
Partiledaren Nils Lundgren har varit mer tveksam och betonat problemen med att enas om inrikespolitiken.
Men källor med insyn i partiet säger att det i praktiken redan är klart att junilistan kommer att ställa upp i riksdagsvalet.
–‑Det går inte vara hundra men jag är övertygad om att vi ställer upp. Nu har vi kommit till den ­nivån att det bara saknas ett ­beslut. Det är inte svårare än så, säger en person.

Junilistan arbetar nu med att ta fram en valplattform och skaffa finansiering för en riksdagssatsning.
Lundgren har skrivit ett förslag till en valplattform, som ­innehåller en breddning mot inrikespolitiska frågor. Men han vill inte svara på frågor om exempelvis skatter finns med i plattformsförslaget.
Wohlin, som sitter i presidiet tillsammans med Lundgren, är övertygad om att junilistan kommer in i riksdagen om man ställer upp. Han svarar också ja på den fråga där Nils Lundgren tvekar: om det går att enas i annat än EU-­frågorna.
–‑Vi är väldigt seriösa i det här. Svensk politik behöver förändras och jag vill kunna sitta kvar i flera perioder i riksdagen, säger han.
Flera personer som Svenska Dagbladet har talat med bekräftar att det är Wohlin som driver på riksdagssatsningen och Lundgren som håller tillbaka beslutet. Det är Lundgrens tveksamhet som sägs avgöra frågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons