Jungs innersta tankar avslöjas

RÖDA BOKEN. Den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung har haft en djupgående inverkan på den västerländska kulturen. Hans liv och gärning är genomlysta i ett stort antal biografier, men nyligen släpptes en väl bevarad hemlighet som gör att biografierna troligen måste skrivas om.

Under strecket
Publicerad
Annons

När den så kallade Röda boken släpptes häromveckan var det en tilldragelse som för Jungs hängivna läsare var en betydligt större händelse än vad Beatlesboxen i september var för Beatlesfansen. ”Det omedvetnas heliga gral” var rubriken på New York Times reportage nyligen, där det också konstateras att endast ett par dussin personer någonsin läst i boken eller ens sett den.

Den är stor, tung och kostar en bra bit över tusen kronor – i det enklaste utförandet. Dessutom är den för de allra flesta fullständigt obegriplig. Den Röda boken skrevs nämligen inte för att läsas, utan var Jungs egen psykologiska arbetsbok i vilken han i ord och bild gick i dialog med sitt eget mörker och en rad inre gestalter som talade till honom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons