Recension

I stålstormen (In Stahlgewittern)Jünger blev hög på krig och droger

MEDVETANDERESOR De krafter som sätts i rörelse i krigssituationer låg för filosofen Ernst Jünger nära den berusningen som uppnås med droger. I två nya översättningar skriver han om det stegrade med­vetande som kommer av tillspetsade situationer. Martin Lagerholm har läst dem.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om en katt har nio liv kan man undra hur många Ernst Jünger hann avverka innan han 1998 slutligen gav upp andan, 102 år gammal. Två världskrig och ett livligt experimenterande med droger tycks paradoxalt nog ha varit det drivmedel som höll ­motorn igång på denne restlöst verksamme man, för vilken tillvaron uppnådde full effekt först i det stegrade och ultimata kris­ögonblicket. Hans liv i tryckt form tycks efter ett par decennier i giftskåpet också ha återfunnit hälsan; litteraturen av och om ­honom har det senaste året resulterat i inte mindre än fyra ­utgåvor på svenska.

Lägg därtill det lägliga faktum att han som person skymtar förbi i två av höstens mer omtalade böcker, i såväl Jonathan Littells ”De välvilliga” som Peter Englunds ”Stridens skönhet och sorg”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons