Juncker kämpade förgäves

EU:s stats- och regeringschefer ägnade hela gårdagen åt förhandlingar om den nya långtidsbudgeten. Ännu på kvällen hade man inte nått den nödvändiga enhälligheten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bryssel
En majoritet av länderna uppgavs vara redo för en politisk uppgörelse. Storbritannien, Sverige och Nederländerna bromsade och blev inkallade till ordföranden Jean-Claude Juncker, Luxemburgs premiärminister, för bilaterala övertalningsförsök.

– Det här är en dålig budget av flera skäl, sade statsminister Göran Persson i en förhandlingspaus, där han också upprepade sitt hot att lägga ett svenskt veto.
Även Storbritanniens Tony Blair och Nederländernas Jan Peter Balkenende hotade att lägga veto.
Sannolikheten för en uppgörelse föreföll sent i går vara låg.
Förhandlingen startade redan tidigt på morgonen med att Jean-Claude Juncker motiverade sitt senaste kompromissförslag.
Det omfattar cirka 870 miljarder euro för hela perioden 2007-2013, vilket skulle motsvara 1,06 procent av EU-ländernas sammanlagda bruttonationalinkomst (BNI). Det var mindre än vad kommissionen föreslagit, men mer än vad Sverige, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna varit villiga att gå med på (se bakgrundsartikel nedan). Tyskland uppgavs trots detta vara berett att ta förslaget. Spanien däremot ansåg förslaget oacceptabelt, eftersom det skulle innebära en utfasning av det spanska regionalstödet från EU.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons