Annons
X
Annons
X
Av SvD

Citattävling: Känner du igen författarna?

I SvD:s traditionella jultävling befinner vi oss i år i maktens skugga. Det är tio författare – fyra kvinnor och sex män, från åtta olika länder – vars romanfigurer rör sig i maktens korridorer. Lista ut vilka författarna är – och vinn ett fint pris. Vi söker tio författarnamn med initialerna FK, GO, JCO, KB, NES, OP, PL, SO, TM och WS.

Foto: IBL Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Foto: IBL

Fursten och mästaren

Fursten fäster sig emellertid inte vid sådant utan lyssnar till honom som om han sutte vid en klar källa där det porlar fram kunskap och visdom. Han hänger vid hans läppar som en ringa lärjunge vid sin lärares, fastän han samtidigt naturligtvis behåller den värdighet som anstår en furste. Ibland kallar han honom ”store mästare”. Jag frågar mig då vad anledningen väl kan vara till denna inställsamma ödmjukhet. Det finns alltid en anledning när det gäller min herre.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jeon Heon-kyun/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Foto: Jeon Heon-kyun/TT

Tal till massorna

Han stod rak i ryggen med ansiktet vänt mot skyn och solen. På hans panna fanns tecknet på hans tro på Gud, på bröstet hade han Segerstjärnan och i hans öron ekade massans jubel, ett hundrafalt Gud vare med Dig. Hans huvud vajade till när luften omkring honom plötsligt exploderade med ett fruktansvärt brak. Hans ansikte lossnade och vek sig sedan och föll av. Det föll till hans fötter medan han stod och höll sitt tal med chefen för säkerhetspolisen på höger sida och Ledaren för Oppositionen och den Store Skriftställaren på vänster sida.

Annons
X
Annons
X
Foto: Alex Brandon/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Foto: Alex Brandon/TT

Presidentens hallick

Visst var han en hallick.

Men inte vilken hallick som helst. Inte han.

Har var en hallick par excellence. En hallick nonpareil. En hallick sui generis. En hallick med garderob, en hallick med stil. En hallick med överlägsen brittisk accent. Eftervärlden skulle hylla honom som Presidentens hallick.

En man med stolthet och ställning: Presidentens hallick.

Annons
X
Annons
X
Foto: Eric Gay/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

Foto: Eric Gay/TT

Granskad i tullen

Granskningen är den noggrannaste vi någonsin råkat ut för. Man undersöker mammas ringar flera gånger. Är de verkligen desamma som dem hon antecknat i tulldeklarationen? Man synar varje tänkbar gömma, vartenda veck och varje fåll. Ringarna ännu en gång; att de är så många som de ska och att de inte innehåller några pärlor eller diamanter som inte finns nämnda i deklarationen. Ansiktet under den gröna skärmmössan är uttryckslöst. När mamma tar plånboken ur Annas hand och ger den till tulltjänstemannen för granskning kan Anna höra hur både hennes egen och mammas mage låter på samma sätt, det gör nästan ont att andas, andetagen som kalla snitt i näsan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Natacha Pisarenko/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

Foto: Natacha Pisarenko/TT

Terror och tortyr

Lydnad är inte tillräcklig. Om människan inte lider, hur kan man då vara säker på att hon lyder vår vilja och inte sin egen? Makten består i att kunna tillfoga smärta och förödmjukelse. Makt är att riva människans själ i trasor och tråckla ihop dem igen i en form som man själv väljer. Börjar ni nu begripa vad för slags värld vi skapar? Den är raka motsatsen till de dumma hedonistiska, utopiska världar som de gamla reformatorerna drömde om. En värld av förräderi, terror och tortyr, en värld där man antingen trampar ner eller blir nertrampad, en värld som blir mer och inte mindre hänsynslös i samma mån den utvecklar sig.

Annons
X
Annons
X
Foto: Gero Breloer/TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

Foto: Gero Breloer/TT

Mordkomplott mot Sultanen

Först mycket senare fick vi veta att något inträffat i palatset: Sultanens farmor, Kösem Sultan, hade konspirerat med janitsjarkommendanterna om att mörda Sultanen och hans mor, för att sedan sätta prins Süleyman på tronen, men komplotten hade misslyckats. De hade strypt Kösem Sultan så att blodet runnit ur hennes mun och näsa. Hodja fick höra nyheterna från sina pladdrande vänner som kom till moskéns klockrum och skvallrade: han fortsatte att undervisa i skolan; annars lämnade han aldrig hemmet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Dario Lopez-Mills/TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

Foto: Dario Lopez-Mills/TT

I maktens kansli?

– Nej, sade Olga, du misstar dig, och så misstar sig kanske han också på mig. Vad är det han uppnått? Han får komma in i ett kansli, men det verkar som vore det inte ens ett kansli, snarare ett förrum till kanslierna, ett rum där alla de hålls kvar som inte har tillåtelse att komma in i de verkliga kanslierna. Han talar med Klamm, men är det Klamm? Är det snarare någon som liknar Klamm lite grand? Kanske på sin höjd en sekreterare, som liknar Klamm en smula och som anstränger sig att bli ändå mer lik honom och sen gör sig viktig, på Klamms sömniga, fördrömda vis.

Annons
X
Annons
X
Foto: Muhammed Muheisen/TT Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

Foto: Muhammed Muheisen/TT

En dolk i fantasin

Är det en dolk jag ser framför mig, med skaftet mot min hand? Kom får jag ta dig. Jag når dig inte, ändå ser jag dig. Är du en syn som inte man kan ta i men bara se? Eller vad är du annars? En dolk i fantasin? En drömprodukt, ett alster av en överhettad hjärna? Och ändå ser jag dig, och lika verklig som den jag nu tar fram. Du visar mig den väg jag tänkte gå: Precis det redskap som jag skulle bruka. Min syn har blivit mina sinnens narr, eller förmer än de: jag ser dig än; och från ditt blad och fäste droppar blod som inte fanns där nyss.

Annons
X
Annons
X
Foto: Burhan Ozbilici/TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

Foto: Burhan Ozbilici/TT

I behov av polischefens hjälp

Samma kväll for vi till polishuset, vederbörligen försedda med ett intyg om vårt ärende från högste chefen för vårt laboratoriekvarter samt med besökslicens från polishuset, skickad med ilbud. Jag hade med knapp nöd fått byta ut min militär- och polistjänstgöringskväll mot senare dubbel tjänstgöring. Vi var emellertid glada att få komma i beröring med polischefen; vi behövde hans hjälp i vad vi nu hade för oss. I alla fall blev det ett ganska drygt arbete att övertyga honom, inte därför att han i allmänhet hade svårt för att fatta, tvärtom, men därför att han var på dåligt humör och tydligen hyste principiell misstro mot vem som helst.

Annons
X
Annons
X
Foto: Daniel Ochoa De Olza/TT Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

Foto: Daniel Ochoa De Olza/TT

Möte med ondskans furste

Då känner jag mig plötsligen träffad av bitande kyla, som sutte man inne i ett vintervarmt rum och så med ens flög ett fönster opp mot frosten ute. Fast det kom inte bakifrån, där fönsterna är, utan anföll mig framifrån. Jag tittar opp från boken, ut i salen, får se att Sch. visst redan kommit åter, för nu är jag inte ensam längre: Någon sitter i halvmörkret på tagelsoffan som med bord och stolar står nära dörren, vid pass mitt i rummet, där som vi äter frukost på morgnarna – sitter i soffhörnet med korslagda ben, men det är inte Sch. det är En Annan, mindre än han, inte på långt när lika ståtlig och överhuvudtaget ingen riktig herre. Men hela tiden tränger kylan fram till mig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X