Annons
X
Annons
X

Ny metod ska halvera dödliga olyckorna

Fallolyckor är tredje vanligaste dödsorsaken bland äldre. Men en ny arbetsmetod tyder på att det går att halvera antalet fall och frakturer på äldreboenden. ”Hela personalen måste vara med och man måste söka risker på detaljnivå”, säger en chef på ett äldreboende i Nacka.

(uppdaterad)
[object Object]
Göran Bredberg, 78, får hjälp av sjukgymnast Liz Loftén medan Eva Jidestedt, 90, sitter bredvid. Foto: Lars Pehrson

**Hjärt-kärlsjukdomar **och cancer – därefter följer fallskador som vanligaste orsak till dödsfall bland äldre. Minst 1 500 dör efter fall varje år.

Men det går att halvera antalet fall, frakturer och kostnader visar en ny arbetsmetod som används på flera äldreboenden i flera kommuner i Stockholms och Uppsala län.

– Det handlar om attityd, att alla personalgrupper pratar med varandra, att man lägger tid på varje äldre som fallit och kollar vad som egentligen hände. Man behöver en plan för var och en och från läkarhåll måste man ha ordentliga läkemedelsgenomgångar, säger Stefan Amér, läkare och verksamhetschef för Familjeläkarna som jobbar åt 85 äldreboenden med sammanlagt 3 500 multisjuka äldre i 12 olika kommuner.

Annons
X

Ett av boendena är det kommunala seniorcentret Sjötäppan i Saltsjöbaden. En gång i veckan kommer en geriatriker till de 63 boende på Sjötäppan och gör särskilda fallronder tillsammans med all personal.

Resultaten är tydliga sedan man införde de nya metoderna i maj 2014. Färre faller omkull, snavar eller trillar och skadorna har blivit färre och mindre allvarliga.

Men framför allt har frakturerna försvunnit nästan helt. 2013 hade man 10 frakturer, under 2015 fram till december hade man bara ett fall som ledde till en överarmsfraktur.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hela personalen måste vara med och man måste ner på detaljnivå och leta efter risker. Exempelvis att ta undan sladdar på golvet, kolla mattorna och se till att det är ljust överallt, säger Åsa Bergström, chef på Sjötäppan.

  Eva Jidestedt, 90 år, på en maskin som tränar benmusklerna. Foto: Lars Pehrson

  I Nacka och Solna har man mer än halverat antalet frakturer som de äldre råkar ut för på äldreboendena. Om man översätter resultaten på hela Stockholms län skulle det enligt Familjeläkarnas beräkningar innebära en årlig minskning på 1 000 frakturer och 100 färre dödsfall till följd av en fallskada. Samhällets kostnader skulle dessutom minska med över 100 miljoner kronor varje år.

  – Man måste inse att de allra flesta fallolyckor är onödiga, att de går att undvika. Om man däremot tror att det hör till åldern att rasa omkull lite då och då får man inga resultat, säger Stefan Amér.

  **Han varnar också **för att dra ner på omvårdnaden, det är när den inte fungerar som problemen ofta uppstår. Eller när man av besparingsskäl drar ner på arbetsterapeuter och sjukgymnaster. De behövs för att träna de boende.

  Liz Loftén är sjukgymnast på Sjötäppan. Hon satsar mycket på gångträning och rörelseprogram för de äldre. De kommer ofta direkt från hemmet eller ett korttidsboende.

  – Svårast att nå är de som är mest självständiga i sin vardag. Dem har man inte riktigt koll på, de vill klara sig själva och det är ju bra, men de tar också störst risker, säger hon.

  **När SvD besöker **träningslokalen är det full fart på de flesta även om flera sitter i rullstol. Linnea Pihl från Saltsjöbaden är 94 år. Hon har fallit flera gånger i samband med anfall som gjort att hon tuppat av.

  – Jag har inte märkt så mycket, men jag har ju fått en del blåmärken. Visst funderar man en del på det, att man måste vara försiktig. Men jag försöker hålla stadigt i rullatorn. Träningen går jag så ofta jag kan på, den är jättebra för balansen, säger hon.

  Göran Bredberg, 78 år, får hjälp och instruktioner av Liz Loftén.

  – Jag tar det försiktigt och försöker alltid hålla mig i ett bord eller räcke och framför allt resa mig upp långsamt. Annars kan det gå illa, men det har inte hänt något allvarligt hittills. Men så har jag ju lärt mig mycket av min fru också som är sjukgymnast, säger han.

  Maj Rom är handläggare med särskilt fokus på äldrefrågor på SKL - Sveriges Kommuner och Landsting. Hon är bekymrad över utvecklingen där alldeles för många äldre mår dåligt i onödan eftersom de inte får det stöd de borde få.

  – Vissa ska ha bistånd och annan hjälp men det absolut viktigaste för en äldre är att vara i rörelse och försöka klara sin vardag. Men då måste man träna styrka, kondition och balans för att klara ansträngningarna, säger hon.

  – Har det exempelvis blivit för jobbigt att städa är inte det första svaret alltid att ordna med hemtjänst. Det kan lika ofta vara rehabilitering och att man ska träna för att klara av så mycket som möjligt av städningen. Man ska testa sin maxgräns och man måste inreda hemmet smart, ha det ljust och ha bra skor på sig. Då förebygger man olyckor, säger Maj Rom, som känner väl till att det pågår olika försök runt om i landet för att minska antalet fallolyckor. Men vilket som är mest lovande har hon inga detaljkunskaper om.

  – Nej, den överblicken har jag inte. Men det är bra att man testar olika alternativ, säger Maj Rom, som efterlyser just systematiskt teamarbete i det förebyggande arbetet - men också en ”stor rörelsekampanj” riktad till äldre.

  Annons

  Göran Bredberg, 78, får hjälp av sjukgymnast Liz Loftén medan Eva Jidestedt, 90, sitter bredvid.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

  Eva Jidestedt, 90 år, på en maskin som tränar benmusklerna.

  Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X