Annons

Julmat mycket mer än skinka

Julafton. Kristendomens högtid, barnens högtid - och ätandets högtid. Dan före dopparedan vittnar tumultet i Hötorgshallen om vad de flesta kanske förknippar starkast med julen. Maten.

Publicerad

Skinka, lutfisk, sill och rödkål är välkända på svenska julbord. Men i saluhallen vid Hötorget är det inte bara det klassiskt svenska som säljer. I takt med att Sverige blivit mer mångkulturellt har också influenser från andra julmatstraditioner än de svenska börjat göra sig gällande.
Caupolicán González driver en butik med utländska delikatesser.

– Jag är chilenare, så det är många från Chile här och handlar, även folk från Colombia och Peru. Ett klassiskt julbord i Chile innehåller skaldjur till förrätt, kalkon och kryddiga korvar till varmrätt och papaya med glass till efterrätt, säger han.
I hans butik, översållad med varor som inte syns till i den vanliga Konsum- eller Ica-butiken, är det sydamerikanska övervägande. Men butiken var tidigare estnisk och fortfarande kommer många ester förbi för att köpa traditionell estnisk blodkorv.

Annons
Annons
Annons
Annons