Julkortsflod kräver extra personal

På Tomteboda postterminal i Stockholm står 1 100 extrainkallade personer redo att ta emot, sortera och stämpla omkring 11 miljoner julkort. Runt 200 000 kort skickas till tomten.

Under strecket
Publicerad

Christine Roos är arbetsledare på postsorteringen i Tomteboda. Här jobbar 1 100 brevsorterare extra för att klara alla julkorten. Julhälsningarna hade sin topp i mitten av 90-talet med nästan 70 ,miljoner julkort. I år beräknas siffran landa på 40 miljoner.

Annons

Traditionen att skicka julkort sträcker sig längre tillbaka i tiden än självaste julgranen i de svenska hemmen.
Visserligen har antalet skickade julkort minskat något de senaste åren men trots det beräknas svenskarna sända drygt 40 miljoner i år.
Det innebär bråda tider för posten. I dag är det sista dagen att lägga korten på lådan för att bli garanterad att de kommer fram till jul.

För att hinna dela ut hälsningarna i tid extrainkallar Posten varje år 8 000 personer.
2 000 av dem jobbar i Stockholm varav 1 100 på Tomteboda postterminal, de flesta är skolungdomar.
Emil Sandgren-Strada, 19, pluggar i vanliga fall historia på Södertörns högskola men kommer de närmaste sju dagarna att sortera julkort på terminalen. Han ser dock inte enbart jobbet som en möjlighet att få mer klirr i kassan, utan också som en nyttig arbetslivserfarenhet.
– Jag hoppas det leder till extrajobb på helger och kvällar. Det krävs erfarenhet när man söker jobb och det här kan ge mig en merit, säger han.

Annons
Annons
Annons