Annons

Julklappsviner till både dig själv och andra

Det är mycket som ska hinnas med innan tomten knackar på dörren. Kanske frestar en julklapp med något kluckande gott? En egen klapp är guld värd, men även goda vänner uppskattar såväl omtanke som njutning.

Under strecket
Publicerad

1 / 7

Annons
Annons

2 / 7

Betyg: 5 av 6

2011 Louis Roederer Rosé

559 kr, nr 77226, Frankrike, champagne

Till Lucia: Glögg i all ära, men champagne är ändå godare och lika utsökt i långsärk som i frack, i tomteluva som mellan två lakan. Denna är sexigt rosa och så förförisk den kan bli. Ett ljus i mörkret, tack vare en mycket elegant, läckert rödfruktigt saftig doft i ungdomlig, mycket övertygande stil och en helfräsch, vital, aptitretande och fanfarlikt sprudlande smak. Den bästa roséchampagnen i Systemets butiker. Ett ljuvligt val där bubblorna brusar och berusar. Champagne är inte bara gott, du blir ju snygg samtidigt.

Annons
Annons

3 / 7

Betyg: 6 av 6

2014 Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

119 kr, nr 73018, Frankrike, rött, stramt & karaktärsfullt ekovin

Till naturvännen: Systemets i särklass bästa ekovin, om du ser till vad du får för pengarna. Ett solklart fynd och ett härligt, välmatat rödvin som ingen kan annat än gilla, inkvalat i tre av fyra Systembutiker på folkets röst. Drickfärdig i detta nu, men samtidigt med potential nog att utvecklas en tre, fyra år i mörker och svalka. Mustig, varmfruktig, helt ursprungstypisk doft med kryddiga toner som både charmerar och höjer attraktionsvärdet. Mustig, generös, samtidigt fint balanserad smak i modern, ytterligt matvänlig och fruktgenerös rhônestil.

Annons
Annons

4 / 7

Betyg: 6 av 6

2012 Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills

109 kr, nr 2850, Grekland, rött, stramt & fruktigt

Till den nyfikna vinkännaren: Greklands viner har antika anor, men vilar ändå inte på sina lagrar och anseendet växer nu rekordsnabbt, i den mån att flera av landets vinmakare på senare år nått internationell kultstatus. Ett skäl är de lokala, unika druvsorterna som ger vinerna personlighet och samtidigt passar den moderna smaken alldeles förträffligt. Till det ska läggas ett vinmakande med hög internationell medvetenhet och högst tidstypisk design. Detta smakprov ligger i det absoluta toppskiktet, en cuvée där den lokala xinomavro mjukas upp av en tredjedel merlot och resten syrah från Naoussa i Makedonien. Gillar du klassiska viner, med bett och tuggmotstånd, så har du här en ny favorit. Dov, mycket fruktvital och inbjudande, ytterst aptitretande doft. Härlig, fruktsam smak med föredömligt rakryggade frukt- och tanninprofil.

Annons
Annons

5 / 7

Betyg: 6 av 6

2012 Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva

99 kr, nr 12697, Spanien, Penedès, rött, elegant & tidlöst

Till polaren som äntligen lyckats sluta röka: En riktig rökare som står sig gott i längden, signerad av Spaniens stora vinguru. Har funnits på vinlistan i många år, men är minst lika aktuell i dag som när det begav sig. Godare, till och med. Här växer ingen mossa under korkarna. Stor och tät, karaktärsfull doft med betydande kraft och druvarom. Utmärkt, välmatad smak med solbränd druvarom i knäckig, sviskonfruktig, småeldig stil.

Annons
Annons

6 / 7

Betyg: 6 av 6

2011 Serego Alighieri Vaio Armaron

399 kr, nr 2419, rött, stramt & fruktigt

Till den lästörstiga: Dante Alighieri räknas som en av världshistoriens största författare, odödliggjord genom sin litterära resa mot helvetets portar. Hans eget liv var inte mindre dramatiskt. Förvisad från Florens tog han sin tillflykt till en vingård i Valpolicella. Hans ättlingar gör där, i samarbete med Masi, denna infernaliska amarone. Tät, i sin stil föredömligt strukturerad, skalpräglad, aromatisk doft. Sträv, ännu knappt flygfärdig, märgfull smak med uttrycksfull och direkt upphetsande prägel av torkade druvor i mycket lång, framtidsinriktad stil. Gott nu, men med kraft att utvecklas i årtionden.

Annons
Annons

7 / 7

Betyg: 6 av 6

Don Guido Pedro Ximenez 20 Years

199 kr/37 cl, nr 76108, Spanien, söt sherry

Till gottgrisen: Soltorkade druvor i högsta koncentration med en tillsats av vinsprit, där har du denna sötsak. Så intensiv och trögflytande att det mer liknar sirap än vin, men en sensationell upplevelse där den yngsta delen har en makalös ålder på två decennier. I det perspektivet blir priset högst överkomligt, inte minst med tanke på att du bara behöver några droppar för att fylla hela gommen med en smakexplosion. Prova det som sås till risgrynsgröten på julafton. Det blir formidabel succé och en helt enastående final på kalaset!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons