Annons

Julivädret gladde klädhandeln

Svenskarna stannade hemma på semestern och det gynnar klädhandeln. Försäljningen i juli lyfte rejält och omsättningen inom branschen ökade 8,6 procent. Men för JC blev juli en mörk månad, med ett nästan 9-procentigt försäljningstapp.

Under strecket
Publicerad

Årets första halvår var ingen glad syn för klädhandeln. Men under sommarmånaden juli tog handeln fart och omsättningen ökade med 8,6 procent. Klädkedjan JC har dock inte märkt av vändningen. De tappade i stället 8,8 procent under juli månad. Foto: Barbro Vivien Klädhandlarna har haft ett småtrist första halvår, men i juli tog försäljningen fart på allvar. Enligt Blixtindex från Sko- och textilhandlarna, Stil, ökade omsättningen inom klädhandeln 8,6 procent i löpande priser, jämfört med juli månad i fjol.

Skohandeln redovisade en mer blygsam försäljningsökning på 3,4 procent och sammantaget steg omsättningen inom hela beklädnadsbranschen med 7,8 procent. - Normalt gynnar bra väder försäljningen i turistorterna, och dåligt väder gynnar städer och köpcentrum. Juli månads varannandagsväder har gett butiker i bägge kategorierna bra omsättning, menar Mikael Sandström, ordförande i Stil. Att många svenskar tillbringande semestern i hemlandet har, enligt Sandström, också bidragit till den positiva utvecklingen. Men det är inte alla aktörer som kan se tillbaka på juli 2003 med ett leende på läpparna. Klädkedjan JC redovisade ett försäljningsras på 8,8 procent jämfört med i fjol. I jämförbara butiker minskade JC:s omsättning med 6,1 procent.

Annons
Annons
Annons