Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Elle Juliette Binoche i kvinnofälla

(uppdaterad)

Elle

Regi
Malgorzata Szumowska
Genre
Drama
Medverkande
Juliette Bin, e, Anaıs Demoustier, Johanna Kulig
Längd
1 tim 36 min

Från 11 år.

Betyg: 3 av 6

Originaltiteln är Elles, dem i femininum pluralis. Och det är just motsättningen mellan sig själv och dem hon intervjuar för tidningen Elle som journalisten Anne (Juliette Binoche) upplever när hon möter unga kvinnor i Paris som hellre än att finansiera sina studier genom att ta lågbetalda jobb väljer att prostituera sig och stortrivs med det.

Det som väl var tänkt som ett indignationsreportage vänds istället till en självrannsakan för Anne. Medan de unga studentskorna Charlotte och Alicja har den ena spännande sexuella upplevelsen efter den andra och dessutom får bra betalt, har Anne ett veritabelt helvete hemma i sin vackert möblerade våning.

Förutom att skriva reportage måste hon sköta tvätten, laga maten – kylskåpet trilskas symboliskt – och banna sina struliga söner medan mannen är på jobbet 24 timmar om dygnet. Sexlivet verkar bottenfruset.

Annons
X

Flickornas eskortjobb har också sina sidor, en kund blir lite hårdhänt mot Charlotte, en annan urinerar på Alicjas bröst men spelar sedan gitarr för henne. De flesta är dock väldigt snygga och propra.

Valet för franska kvinnor skulle alltså stå mellan hemslaveri eller prostitution, enligt Elle. Skulle man inte kunna tänka sig en satsning på studielån, studentbostäder och delat hemarbete?

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X