Annons

Ulf Eriksson:Julias drömmar rymmer vår verklighet

I Clara Sánchez roman ”Presentimientos” råkar huvudpersonen ut för en bilolycka och faller i koma. Likt en modern Don Quijote kämpar hon sig fram genom en drömverklighet fylld av fiktiva men handfasta hinder. Och precis­ som Don Quijote strider hon för kärleken.

Publicerad

När jag då och då funderar över den gamla förbindelsen mellan litteraturen och drömmen hamnar jag ofta under jorden. I en gåtfull episod i ”Don Quijote” (del II, kap. 22–23) låter sig exempelvis riddaren firas ned i en grotta. Där uppenbarar sig åldringen Montesinos, kusin till den legendariske riddar Durandarte, han som enligt Rolandssången dör vid Roncevaux. Montesinos visar Don Quijote en sovande Durandarte, och säger att han är ”förtrollad, liksom jag och många med mig…”.

När Don Quijote sedan har hissats upp och vaknat ur vad som förefaller vara en djup sömn, kan han berätta för Sancho och en medföljande vägvisare om Montesinos och flera andra märkvärdigheter. I underjorden har han också sett sitt hjärtas dam Dulcinea. Dock har hon inte känt igen honom – lika litet som Dido i dödsriket känner igen Aeneas, i sjätte sången av Vergilius ”Aeneiden” som ju är en av Montesinos­episodens uppenbara intertexter.

Annons
Annons
Annons
Annons