Annons

Tristan och IsoldeSporsén är sensationell i Wagners kärleksopera

Jesper Säll och Julia Sporsén som Tristan och Isolde. Bakom dem Tor Lind i rollen som Melot.
Jesper Säll och Julia Sporsén som Tristan och Isolde. Bakom dem Tor Lind i rollen som Melot. Foto: Sören Vilks

En motståndshandling som heter duga. Så kan man se Folkoperans uppsättning av Wagners mastodontopera ”Tristan och Isolde” som nu spelas under två veckor för en publik på högst 50 personer.

Under strecket
Publicerad

Elisabeth Leyser (Brangäne).

Foto: Sören Vilks

Johan Schinkler (Kung Marke).

Foto: Sören Vilks

Det här är en av Folkoperans största satsningar någonsin och alla föreställningar (nio) är förstås utsålda. Det innebär att den totala publiken för hela spelperioden blir 450 personer, vilket är mindre än en enda fullsatt Folkoperansalong. 

”Tristan och Isolde” är ett av Wagners mest omfångsrika verk, med en i vanliga fall jättelik orkester och normalt kring fem timmars speltid. Här har den på ett smart och elegant sätt strukits ned till ”bara” tre och en halv timme med en starkt komprimerad orkester. För första gången sedan 1950-talet får vi dessutom höra ”Tristan och Isolde” på svenska, i ny översättning av Eva Ström. Och det visar sig fungera alldeles utmärkt, både musikaliskt och textmässigt. Det är inte som när Folkoperan för några år sedan gav Wagners ”Den flygande holländaren” i en udda version för tre pianon – här känns det som om man får hela verket. 

Annons
Annons
Annons